Erdoğan’dan fon soruşturması mesajı: “Kimsenin hakkını kimseye yedirmeyiz”
Erdoğan’dan fon soruşturması mesajı: “Kimsenin hakkını kimseye yedirmeyiz”
İçeriği Görüntüle

Ege İhracatçı Birlikleri, eylül ayında ihracatını yüzde 11 artırarak 1 milyar 536 milyon dolardan 1 milyar 705 milyon dolara yükseltti. Aynı dönemde Türkiye’nin ihracatı yüzde 15,4 artışla 22,5 milyar dolardan 26 milyar dolara çıktı. EİB’nin 9 aylık ihracatı yüzde 6 artışla 13 milyar 690 milyon dolardan 14 milyar 482 milyon dolara ulaşırken, son 1 yıllık ihracatı yüzde 4’lük artışla 19 milyar 290 milyon dolara yükseldi. Eylül ayında EİB’nin tarım ürünleri ihracatı yüzde 18 artışla 644 milyon dolardan 761 milyon dolara çıkarken, sanayi sektörlerinin ihracatı yüzde 5 artışla 750 milyon dolardan 787 milyon dolara yükseldi. Maden ihracatçıları ise ihracatlarını yüzde 11 artırarak 157,7 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı. Eylül ayında Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, 193 milyon dolarlık ihracatla 9 yıl sonra EİB’de zirveye çıktı. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği 182 milyon 78 bin dolarla ikinci, Ege Tütün İhracatçıları Birliği ise 182 milyon 63 bin dolarla üçüncü oldu. Ege Tütün İhracatçıları Birliği aynı zamanda yüzde 68’lik ihracat artışıyla ihracat artış rekortmeni oldu.

EİB’DE BİRLİKLERİN İHRACAT PERFORMANSI

Ege Maden İhracatçıları Birliği ihracatını yüzde 11 artırarak 142,3 milyon dolardan 157,7 milyon dolara taşıdı ve dördüncü sırada yer aldı. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 109 milyon dolar, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 106 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2026/27 sezonuna giren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, ihracatını yüzde 22 artırarak 78 milyon dolardan 96 milyon dolara çıkardı. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 13 artışla 89 milyon dolar, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 70 milyon dolar ihracat yaptı. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 24,1 milyon dolar, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği 20,5 milyon dolar, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ise 12,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Eylül ayında EİB’nin en fazla ihracat yaptığı bölge 807 milyon dolarla Avrupa Birliği ülkeleri oldu ve AB’nin toplam ihracattaki payı yüzde 47,4 olarak gerçekleşti. Amerika kıtasına ihracat yüzde 18 artarak 187 milyon dolardan 221 milyon dolara yükseldi. Uzakdoğu ülkelerine ihracat yüzde 43 artışla 108 milyon dolardan 155 milyon dolara çıktı. Orta Doğu ülkelerine ihracat yüzde 12 azalarak 147 milyon dolardan 130 milyon dolara, Afrika’ya ihracat ise yüzde 11,5 düşüşle 127 milyon dolardan 112 milyon dolara geriledi. Ülke bazında ABD, yüzde 28 artış ve 171 milyon dolarlık ihracatla ilk sıraya yerleşerek Almanya’yı geçti. Almanya’ya ihracat yüzde 14 artışla 137 milyon dolardan 157 milyon dolara çıkarken, İtalya 92,5 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer aldı.

EGE BÖLGESİ’NDEN 2,6 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Ege Bölgesi’nin eylül ayı ihracatı, 2025 yılının aynı ayındaki 2 milyar 322 milyon dolardan yüzde 12,4 artışla 2 milyar 611 milyon dolara yükseldi. İzmir’in ihracatı 1 milyar 114 milyon dolardan 1 milyar 235 milyon dolara çıktı. Denizli ihracatını yüzde 22 artırarak 393 milyon dolardan 479 milyon dolara yükseltti ve Manisa’yı geride bırakarak Ege Bölgesi’nde ikinci sıraya çıktı. Manisa’nın ihracatı 456 milyon dolardan 436 milyon dolara gerilerken, Muğla’nın ihracatı 110 milyon dolardan 145 milyon dolara yükseldi. Balıkesir ise 60,4 milyon dolarlık ihracatını yüzde 86 artırarak 119 milyon dolara taşıdı ve eylül ayının ihracat artış rekortmeni oldu. Aydın 86 milyon dolar, Afyonkarahisar 40 milyon dolar, Uşak 36,7 milyon dolar ve Kütahya 33,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Muhammet Öztürk, 2026 yılı eylül ayında Türkiye genelinde ve EİB özelinde çift haneli ihracat artışlarına ulaşılmasının yılın son çeyreği için umutları artırdığını belirtti. Öztürk, küresel rekabetin zorlaştığı, jeopolitik risklerin arttığı ve Türkiye’de enflasyon ile döviz kuru arasındaki makasın açıldığı bir ortamda ihracatçıların ülkeye döviz kazandırma çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Öztürk; “İhracatçımızın bu azmi takdir edilmeli, finansmana erişim kolaylaştırıldığı takdirde 2026 yılı sonunda 20 milyar dolar dövizi ülkemize kazandırabiliriz. TCMB’nın döviz dönüşüm uygulamasında ihracatçıları mağdur etmeyecek bir altyapı kurgulanmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: BÜLTEN