Ege Genç İş İnsanları Derneği(EGİAD) tarafından düzenlenen “Türkiye’de Seçmen Profili ve Yeni Trendler” konulu toplantı Karaca Otel'de  gerçekleştirildi.Toplantının açılışında konuşan EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, EGİAD’ın Türkiye’nin daha güçlü ve güvenli bir geleceğe sahip olması için çalıştığını vurguladı. EGİAD‘ın tüm partilere eşit mesafede durduğunu ancak geleceğe yönlendirecek kararlarla ilgili de söz söyleme hakkını sonuna kadar kullandığını ifade eden Yelkenbiçer, gençlerin ve kadınların karar verici pozisyonlarda olmaları gerektiğini belirterek tüm siyasi partilerin yönetim kademelerinin yaş ortalamaları ve kadın oranlarıyla değişim niyetlerini kanıtlaması gerektiğini söyledi.

BİLİM VE TEKNOLOJİ

Konuşmasına genç iş insanlarının siyasetten beklentilerini sıralayarak devam eden Yelkenbiçer, “Eğitim sistemimizde tam bağımsızlık istiyoruz. Üniversitelerimizin siyasetten uzak bir yapı içerisinde, kendi kendini yönetme ilkesine dönmeleri hususunu ısrarla talep ediyoruz. İlk, orta ve lise eğitimimizin 21.yüzyıl yetkinliklerine göre yapılandırılmasını, analitik düşünce, bilim ve teknolojiye yönelmesini tartışmak istemiyoruz. Öğrencilerimizin barınma sorunlarının çözülmesini istiyor, eğitimde fırsat eşitliği gereğince tüm öğrencilerin çağdaş ve tarafsız barınma imkanlarına sahip olmasını istiyoruz. Yönetişim alanında sivil toplumun, iş dünyasının, özel sektörün ve kamunun uyumlu bir bütün gibi çalışabileceği, fikir ve etkileşime açık, tabandan tavana doğru giden bir anlayış içerisinde işlemesini zorunlu görüyoruz. Toplumun tüm tabakalarında görevlerin liyakat esasına göre ve şeffaf bir şekilde dağıtılmasını istiyoruz” dedi.

TÜRKİYE’DE SEÇMEN PROFİLİ

Türkiye’de Seçmen Profili ve Yeni Trendler” başlıklı sunumu gerçekleştiren İstanbul Ekonomi Araştırma Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Can Selçuki, “ Ekim 2019 yılından bu yana yaptığımız 80 binden fazla anket yapıldı. Ekonomik, sosyal ve siyasi konuları kapsıyoruz. Seçimlerde oy geçişkenliği var. Şuana kadar olan oy geçirgenliği sağın kendi içinde solun kendi içinde oy geçişkenliğiydi. Bugün Türkiye’de ilk defa bloklar arası geçiş imkanı belirdi. Uzun süre sonra milliyetçi merkez sağ ve ortanın solunda tanımlayan CHP arasında bir ittifak var. Sağ bloğa karşı mücadele ediyorlar. Bloklar arası geçiş ihtimalinden bahsediyoruz. Türkiye’de seçmen profillerini ayırdık. 6 farklı grup çıkıyor. AK Parti’ye oy verecek, AK partide huzursuz muhafazakarlar, İYİ Deva da bulan AK Partililer, CHP yoğunluğunda bir seçmen, MHP ve HDP var. Genç nüfusa dair önemli açıklamalarda bulunan Selçuki, “2023 yılında 18 30 yaş arası 15 milyon vatandaş olacak. 85 milyonun 15 milyonuna biz anomali gibi yaklaşıyoruz. Geçirecekleri bir dönemmiş gibi yapıyoruz. Gençleri kalkınmanın stratejik ortağı yapmamız lazım. Hiçbir parti gençleri sistemlerine dahil etmiyor. Gençliği tamamen ıskalıyoruz. Gençler STK’lara güveniyorlar. Gençler kurtuluşun kendilerinde olduğunun farkındalar” diye konuştu.

  Haber: Beyza Öztürk