Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD), Covid-19 sonrası ekonomi ve finans piyasalarını değerlendirmek üzere Ege Finans Derneği (EFD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Vurucu’yu ağırladı. İnternet üzerinden gerçekleşen toplantıda sunum yapan EFD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Vurucu, şirketlerin salgın krizini yönetebilmesi için kriz yönetimi kurulu kurması gerektiğini söyledi. Toplantının açılış konuşmasını yapan EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Duha Baran, Covid-19 salgının ekonomik zincirleri ciddi bir şekilde sarstığını söyledi. Salgın sonrasında dünya ekonomik sisteminde değişikliklerin olacağını belirten Baran, “Koronavirüs salgını dünyanın bütün çarklarını tehdit eder hale geldi. Tehditleri en aza indirmek için şirketlerin uzmanlardan destek alarak yol haritası oluşturması gerekiyor. Firmaların koronavirüs krizi sonrasına hazırlaması lazım” dedi.

Bankacıların korkusu batak krediler

Koronavirüs salgınıyla beraber yükselmekte olan tüketici güven endeksinin düşme eğiliminde olduğunu belirten EFD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Vurucu, üretim kapasitesinin düşmesiyle birlikte sanayicinin moralinin bozulduğunu fakat buna yönelik önlemler alınabileceğini söyledi. Türkiye’de bankaların öz kaynağının 75 milyar olduğunu belirten Vurucu, “Türkiye, krizle mücadele edebilmek için ciddi bir kredilendirme çalışması yapıyor. Kredinin mevduatı karşılama oranı yüzde yüzün üzerinde. Kamu bankaları özel bankalara göre bu durumda daha iyi bir durumda. Şu anda bankaların en büyük korkusu batak krediler. Türkiye’de batak kredilerin oranı yüzde 5 civarında yani her yüz kredinin beşi batak” diye konuştu.

“İlk defa salgından kaynaklı bir kriz yaşıyoruz”

Covid-19 salgını ile beraber hammadde tedarikinde de çok ciddi sıkıntılar çekildiğini ifade eden Vurucu, fiyat istikrarının değişken olduğunu söyledi. Kriz döneminde şirketlerin insan kaynağını koruması gerektiğini belirten Vurucu, “Kriz döneminde ayakta kalabilen şirketler, kriz sonrasında daha fazla iş imkânı yaratacak. Firmalar desteklerle ayakta kalıyor ama çok zor bir dönemden geçiyoruz. Finans anlamında bölgesel ve küresel krizler gördük ama ilk defa salgından dolayı bir kriz yaşıyoruz. Bu dönemde Türkiye sıcak para bulmazsa Türk lirası değer kaybetmeye devam edecek” dedi.

“Para yönetimi ve ekonomik sistem tartışılmaya başlandı”

Hastalıktan dolayı insanların evlerine çekildiğini vurgulayan Vurucu, sermayelerinde kendi vatanlarına çekilmesi durumunda gelişmekte olan ülkelerin ciddi likitide sıkıntısı çekeceğini belirtti. Potansiyel iş hacimlerinin korunması gerektiğini söyleyen Vurucu, “Yeni iş potansiyelleri için çalışmalar yapmalıyız. Bu dönemde şirketler kendi bünyelerinde kriz yönetimi kurulu oluşturarak buhran dönemi için çalışmamalılar. Dünya salgın sonrasında büyük bir değişim yaşayacak. Para yönetimi ve ekonomik sistem tartışılmaya başlandı. Koronavirüs sonrasında dünya parası veya kripto paralara hızlı bir geçiş yaşayabiliriz” diye konuştu.