Öğretmenler, öğrenciler ve de veliler son dönemde diken üstünde günler geçirmeye devam ediyor. Uzun süredir uzaktan eğitimle süren öğretim faaliyetleri okulların kademeli olarak açılmasıyla eskiye dönmeye başladı. Ancak, eğitim sendikalarına göre evdeki hesap çarşıya uymadı. Öğretmenlerin henüz aşılanamaması, eğitim kurumlarında başlayan öğrenci yoğunluğu ve tedbirlerin yetersizliği nedeniyle vaka sayılarının tırmanışa geçtiğini duyuran Eğitim-Sen, yapılan tüm uygulama değişikliklerine karşın İzmir'deki okullarda yükselen vaka sayılarına dikkat çekti.

‘TEST YAPILMIYOR’

Eğitim Sen 4 No'lu Şube Başkanı Şuayip Vayiç, son günlerde okullarda artan vaka sayıları üzerine Ege Telgraf'a yaptığı değerlendirmede şunları dile getirdi: "Son açılış kararının ardından okullarda yeni vakalarla karşılaşmaya devam ediyoruz. Hem öğrencilerde hem öğretmenlerde vaka sayıları yoğun olmasa da artamaya devam ediyor. Yalnız son dönemde farklı bir uygulama başlatıldı. Önceden pozitif vaka çıktığı takdirde aynı sınıfta olan öğrencilere test yapılıyordu ve karantinaya alınıyordu. Artık bundan vazgeçildi. İki türlü uygulama var. Sınıfta pozitif çıkan öğrenci varsa ve herkes maske takıyorsa, diğer öğrencilere test yapılmıyor ve karantinaya alınmıyor. Ve bu öğrenciler derslere gidip geliyor. Ya da öğrencilerin ailesine haber veriliyor. Sınıfta pozitif vaka çıktı, önleminizi alın deniyor. Şimdi uygulama değiştiğinden ötürü vaka sayıları yoğun değilmiş gibi gözüküyor. Yani aynı sınıfta vaka görülüyorsa sınıftaki diğer öğrencilere test yapılmıyor. Test yapılmayınca pozitif de sayılmıyor böylece vaka sayıları yüksek değilmiş gibi gözüküyor. Eğitim Sen olarak haftalık rapor tutmaya devam ediyoruz. Yapılan bu uygulamalara rağmen sadece Bornova ilçesinde geçtiğimiz hafta 6 okulda vakaya rastlandı. Geçtiğimiz dönem toplam vaka sayılarını takip ediyorduk ama şimdi genel uygulama böyle olduğundan şimdi tabloyu takip etmek daha da güçleşti. Eskiden vaka sayıları gizleniyor diyorlardı ama şimdi test yapmadıkları için olanı da saymıyorlar, vaka sayılmıyor. Geçtiğimiz hafta sınavlar başladı. Bu hafta da ortaokullarda sınavlar tamamlanacak. Bu haftadan sonra farklı bir uygulama görebiliriz. Durum o kadar ciddi ki, bunun içerisinde okulların tekrara kapatılması da olabilir. Böyle olacağını tahmin ediyoruz. Cuma gününden sonra alınan kararlar yeniden gözden geçirilebilir ve geri adım atılabilir. Hafta sonunda yeni bir karar alınmasını bekliyoruz. İzmir'de kritik eşiğin aşıldığına dair açıklamalar yapıldı. İzmir'e baktığımızda vaka sayıları yükselmeye devam ediyor. Bu sadece yasakların kaldırılmasına bağlanmamalı. Bu artışta okulların açılmasının da payı var. Vaka sayıların düşük görünmesi vaka olmadığı anlamına gelmesin. Bunun sebebi test yapılmıyor oluşu ve belirti göstermiyorsa temaslıların da temaslı olarak kabul edilmemesidir. Yaptığımız değerlendirmeler, tespitlerimiz liseler ve ortaokullardaki durumla alakalı. Bizim yatılı okullarımız var, özel eğitim kurumlarımız var. Veliler yaşanan bu durumlardan ötürü diken üstünde günler geçiriyor."

‘İLGİNÇ ÖRNEKLER’

Sendikacı Vayiç, eğitimcilerin ortak kaygılarının hala giderilmediğine vurgu yaparak, okullarda yaşanan tehlikenin artarak devam ettiğini söyledi ve "Okulum temiz belgesi adında bir uygulama var. Bu belgeyi alan okullar temizlik ve hijyen önlemlerini alıyor mu, almıyor mu bunlara bakılıyor. Farklı kriterler var. Fakat bu belgeyi alan okullar arasında da vakaya rastlanan eğitim kurumları var. Belge kapsamında sadece hijyen tedbirlerine bakılıyor. Öğrencilerin okullara giriş çıkışlarında, aralarda, servislere binişlerinde kontrolü mümkün gözükmüyor. O yoğunlukta fiziksel temas var mı yok mu bunu takip etmek imkansız. Öyle ilginç örneklerle karşılaşıyoruz ki. Mesela çocuklar teneffüste maskelerini değiştiriyor. Perşembe günü sınava gelen bir öğrenci Cuma günü test yapılıyor ve pozitif çıkıyor. Sonra okula gelmiyor. Bu çocuk okula gelmiyor diye tabloya katılmıyor. Haliyle okulda vaka yokmuş gibi gözüküyor. Sürekli yüz yüze eğitim için okula gelen öğrenciler vakadan sayılıyor. Okula geldiği zaman diliminde virüs kaptıysa rakamlara dahil ediliyor. Zaman zaman biz de bu yaşananlar karşısında şaşırıyoruz. Geçen yıl Mart ayından bu yana aslında değişen hiçbir şey. Mart ayının başında alınan açılış kararı sonrasında madem değişen bir şey yok okulları neden açtık diye sormuştuk. Aynı sıkıntılar devam ediyor. Öğretmenlerin aşılanması ile ilgili hiçbir şey yok. Bunun lafı bile geçmiyor. Ne zaman aşılanacağımız da belli değil. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ısrarla biz risk altındayız dememize rağmen bu konuda tek bir açıklama yapmıyor. Eğitim Sen olarak aşılar nerede diye soruyor ve bu konuyu gündemde tutmaya çalışıyoruz. Şubat'ın son haftası aşı olacaksınız dendi, Mart'ın sonuna geldik, okullar açıldı, bir program yok, aşılanıp aşılanmayacağımız da hala belli değil. Buna dair bir plan yok. Milli Eğitim Bakanı aşı oldu ama öğretmenlere aşılama hala başlamadı. Böyle bir çalışma yok, planlama, program yok. Biz öğretmenler olarak daha ikinci gurubun yedinci kademesindeyiz" dedi. Erman Şentürk / Özel Haber