6.2 büyüklüğündeki deprem sonrasında İstanbul’da metruk bina çöktü! 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrasında İstanbul’da metruk bina çöktü!

İzmir’in Halkapınar Şehitler Caddesi, İZBAN ve İzmir Metro’nun aktarma istasyonlarının bulunduğu, toplu taşıma duraklarının yoğun şekilde kullanıldığı bir bölge olmasına rağmen, her gün karşıdan karşıya geçmek isteyen yayalar büyük tehlikelerle karşılaşıyor. Üst veya alt geçitlerin olmaması ve sinyalizasyon sisteminin yalnızca tramvayla uyumlu olması, yayaların trafiğe karışmasına neden oluyor. Yayalar, karşıya geçebilmek için araçların arasından ve beton blokların üzerinden geçmek zorunda kalıyorlar.

EGOD BAŞKANI TORUN GÜNDEME GETİRDİ

Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, bu soruna dikkat çekerek, bölgedeki yaya yollarının eksikliğine vurgu yaptı. “Burada, aslında beton bariyerlerle insanların geçişi engellenmeye çalışılıyor ama pratikte bu engel, insanları tehlikeye atıyor. Tramvay son durağından Halkapınar otobüslerinin bulunduğu tarafa geçmek isteyen vatandaşlar, yaya geçidi olmayan bölgeden geçmeye çalışıyor ve bu durumda ciddi bir risk söz konusu” ifadelerini kullandı.

4-150

ÇÖZÜM İÇİN ACİL ÖNLEMLER GEREKLİ

Torun, “Bu bölgeye kesinlikle üst veya alt geçit yapılması gerekiyor. Bölgedeki araç yoğunluğu çok fazla. Trafiği yer altına alacak bir düzenleme hem trafiği rahatlatır hem de yayaların güvenliğini sağlar. Ancak bu yapılmazsa, en azından yaya geçidi ve sinyalizasyon gibi düzenlemelerle acil çözüm bulunmalı” dedi.

ULAŞIM PROJESİ İÇİN ALTERNATİF ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Mehmet Torun, ayrıca Halkapınar’daki 1. Sanayi Sitesi karşısında yer alan, 18 yıldır tamamlanamayan Metro vagonları garajı projesine de dikkat çekerek, bu projenin bölgedeki trafik sıkışıklığını çözmek için yer altı geçiş yolları yapılması gerektiğini önerdi.

YAYALAR KISA YOLU TERCİH EDİYOR

Bir yurttaş, tramvay ve ESHOT aktarma durağını kullanabilmek için yolu kısaltmaya çalıştığını belirterek, “Buradan geçmezsem yolum uzuyor. O yüzden daha hızlı olmak adına buradan geçiyorum, yoksa köprünün altından dolanarak gitmek zorunda kalırım. Yürüme mesafesi çok fazla, bu yüzden pratik olarak burayı tercih ediyorum” dedi.

Başka bir yurttaş ise, "Beton bloklar konmuş ama biz yine geçiyoruz. Beton koymak yerine, güvenli bir geçiş için alternatif çözümler bulunmalı. Hem biz hem de aileleriyle bu yolu kullanan birçok kişi var. Acelemiz olduğu için kimse zaman kaybetmek istemiyor" şeklinde konuştu.

6-99

İZMİR’İN BU YOĞUN BÖLGESİNE KESİN ÇÖZÜM ŞART

Torun’un ve bölgedeki yurttaşların talepleri doğrultusunda, Halkapınar’daki yaya güvenliği için hızlı bir çözüm uygulanması gerektiği vurgulanıyor. Hem araç trafiğini hem de yaya geçişini güvence altına alacak önlemler için üst ya da alt geçit projeleri, bölgedeki yaşam kalitesini artırabilir.

Kaynak: Bülten