Gaziantep Bakırcılar Çarşısı’nda 60 yılı aşkın süredir zurna üreten 70 yaşındaki Mesut Uz, mesleğine duyduğu tutkuyla örnek bir zanaatkâr olarak dikkat çekiyor. Gelişen teknolojiye rağmen el emeğiyle üretim yapmayı sürdüren Uz, yaz aylarının gelmesiyle birlikte düğün sezonunun açıldığını ve siparişlerin arttığını ifade etti. Günde ortalama 10 zurna yaptığını belirten Uz, mesleğini sürdürmekte zorlandığını ve çırak bulamadığını vurguladı. Genç neslin geleneksel el sanatlarına ilgisizliğinden yakınan Mesut Uz, “Zurnalarım, düğünlerde hâlâ neşe kaynağı olmayı sürdürüyor” dedi.

Geleneksel Yöntemlerle Zurna Üretiyor (1)

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu: Türkiye’de kaç göçmen var? Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu: Türkiye’de kaç göçmen var?

KAYISI AĞACINDAN HALAY ZURNASINA

Zurna yapım sürecini anlatan Uz, bu geleneksel çalgının kayısı ağacından üretildiğini söyledi. “Malatya ve çevresinden meyve vermeyen ya da kurumuş kayısı ağaçlarını temin ederiz. Bu ağaçlar 2-3 yıl boyunca kurutulur. Kuruduktan sonra işlenmeye başlanır. Ağaç oyulur, şekil verilir, delikleri açılır ve perdeleri ayarlanır” diyen usta, zurnanın baş kısmının ise ‘çimşir’ ağacından yapılan ve ‘nezik’ olarak adlandırılan başlıktan oluştuğunu ifade etti. Son olarak müzisyenler tarafından takılan kamış ya da metemle birlikte zurna tamamlanıyor ve çalmaya hazır hale geliyor.

Geleneksel Yöntemlerle Zurna Üretiyor (2)

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA ULAŞIYOR

Zurnalarının sadece Gaziantep’te değil, Türkiye’nin birçok şehrinde ilgi gördüğünü söyleyen Mesut Uz, “Adana, İstanbul, Ankara, Kayseri, Maraş, Göksun, Osmaniye gibi pek çok yerden talep alıyoruz. Antep zurnası, özellikle halay zurnası olarak bilinir ve başka bölgelerde pek bulunmaz. İstanbul’daki sahne zurnasına benzemez. Halay sürdükçe zurna da yaşar. Ama davul biterse zurna da biter” ifadelerini kullandı. El emeğiyle yapılan zurnaların fiyatları ise 5 bin TL’den başlayarak 15 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Uz, fiyatların kullanılan malzeme ve işçilik kalitesine göre değiştiğini belirtti.

Kaynak: İHA