Ekvador hükümeti, El Nino fenomeninin olası etkilerine karşı eğitim kurumlarında önlemleri artırırken, şu aşamada derslerin askıya alınmasının planlanmadığını açıkladı. Hükümet, eğitim faaliyetlerini durdurmak yerine olası hasarlara karşı hazırlık amacıyla bir acil durum planını devreye aldı. Eğitim Bakanlığı, öğrenciler, öğretmenler ve eğitim çalışanlarının güvenliğini sağlamak ve iklim kaynaklı olumsuzluklara rağmen eğitim yılının devamlılığını korumak amacıyla çalışmalar yürütüyor. 2026 dönemi için önleme, risk azaltma ve hazırlık çalışmalarına 1,3 milyon doların üzerinde kaynak ayrıldı. Bu kapsamda ülke genelinde 264 eğitim kurumunda çalışma yapılacak ve olası sel olaylarına karşı özel ekipmanlar temin edilecek. Kurumların belirlenmesinde maruz kalma, kırılganlık ve geçmişte yaşanan olumsuz olayların tekrarlanma sıklığına ilişkin teknik kriterler kullanıldı.
264 EĞİTİM KURUMUNA ALTYAPI DESTEĞİ
Plan kapsamında 124 eğitim kurumu birinci, 140 kurum ise ikinci aşamaya dahil edildi. Çalışmalar için 1 milyon 44 bin dolar kaynak ayrılırken, çatı ve sızıntıların onarılması, boru ve olukların düzenlenmesi, drenaj sistemlerinin iyileştirilmesi ve su geçirmezlik çalışmalarının yapılması planlandı. Ayrıca sel riskine karşı 310 bin dolarlık ekipman alımı gerçekleştirilecek. Bu kapsamda motopomplar, basınçlı yıkama makineleri, elektrik jeneratörleri ve tamamlayıcı ekipmanlar risk kriterlerine göre belirlenen bölgelere dağıtılacak. Eğitim kurumlarında ayrıca drenajların temizlenmesi ve biriken atıkların kaldırılması amacıyla toplu temizlik çalışmaları yürütülüyor. Eğitim Bakanlığı da yağışlı dönemde ortaya çıkabilecek vektör kaynaklı hastalıkların önlenmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı ile koordinasyon sağlıyor.
TEDBİRLER ARTIRILDI
Eğitim Bakanlığı, El Nino fenomenine karşı Ulusal Eğitim Sistemi Eylem Planı'nı uygulamaya koyarken, plan RESPONDEc-Educ sistemiyle koordineli şekilde yürütülüyor. Plan; önleme, hazırlık, müdahale, iyileştirme ve eğitimin devamlılığı aşamalarına ilişkin tedbirleri kapsıyor. Sarı alarm seviyesinden turuncu alarma geçişin SNGR-193-2026 sayılı kararla resmileştirilmesinin ardından önlemler artırıldı. Turuncu alarm 17 il, 143 kanton ve 491 bölgeyi kapsıyor. Eğitim Bakanlığı bu bölgelerde riskli alanlarda bulunan kurumların takibini sıklaştırırken altyapı çalışmalarına ilişkin denetimleri de artırdı. Bakanlık ayrıca olası olumsuzluklara müdahaleyi güçlendirmek amacıyla COE'ler ve Teknik Çalışma Masaları ile koordinasyonu sürdürüyor. Hükümetin planındaki temel hedef, El Niño nedeniyle oluşabilecek riskleri önceden azaltarak öğrencilerin, öğretmenlerin ve eğitim personelinin güvenliğini sağlamak ve eğitim faaliyetlerinin devamlılığını korumak.