Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı emekli maaşlarına yüzde 5 ek zam övgü değil tepki topladı. En düşük emekli maaşının 10 bin liraya yükseltilmesinin enflasyonun altında kaldığı vurgulandı. Emekli temsilcileri taleplerini Ege Telgraf’a değerlendirdi.

‘KABUL ETMİYORUZ’

Ege Telgraf Gazetesi muhabiri Nihat AK'ın haberine göre:  Emekli maaşlarına yapılan zamların müjde niteliği taşımadığını belirten DİSK Emekli Sen Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Hüseyin Özkaynak, “Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan'ın emeklilere müjde verdiği söylendi. Maaşları düşük olan SSK ve Bağ-Kur emeklisinin aylıklarına ilave yüzde 5 daha artış yapacağı müjdesi verdiler. Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin Ocak 2024'ten itibaren 6 aylık artış oranı yüzde 42,6'ya yükseldi. Bir de emekliler yılı ilan etti. Biz diyoruz ki, bu yılı emekliler için zulüm ve ölüm yılıdır. Yani emeklilerin, bu zor hayat koşullarında, enflasyonun bu kadar yüksek olduğu koşullarda bu verilen zamla yaşamaları mümkün değil. Gerçekten emekleri gözden çıkarmışlar. Çünkü bugün emekliler yıllardan beri yirmi, otuz, kırk yıl bu memlekete hizmet ederek bu memleketin taşında, toprağında emekleri var, alın terleri var. Ama emeklilere reva görülen bu yaşam tarzını asla kabul etmiyoruz. Biz emekliler olarak yine meydanları doldurmaya devam edeceğiz. Yalnız iktidar şunu iyi bilsin ki, bu sefer emekliler onları affetmeyecektir. Sandıkta bunun cevabını verecekler. Şemikler'de 1+1 ve 2+1 evin kirası 18 bin lira. Ev kiraları bu durumdayken emeklilere verilen bu maaşla nasıl yaşanılır? Yani birçok emeklinin evi falan da yok. Ben dahil olmak üzere. Evimiz yok yani. Biz kirada oturuyoruz. Durum bu. Biz asla kabul etmiyoruz ve meydanları doldurmaya devam edeceğiz. Emekliler 60-70 yaşında bile çalışmaya çalışıyor. O da şanslı ise” dedi. 

‘ÇÖZÜM BEKLİYORUZ’

Sorunlarının çözüm beklediğini dile getiren emekli İbrahim Yılmaz, “Yapılan zam zaten hayal kırıklığı artı olarak iktidar emeklileri şu an birkaç parçaya böldü. 6 bin 500 lira alan emeklinin maaşı 10 bin lira oldu. 1800 lira kök ücreti olan vardı, 7 bin 500 liraya yükseltmişti. Şu anda da 10 bin liraya çıktı. Yüzde 85-90 oranında zam yapmış oldu. 10 bin lira ile kimsenin geçinmesinin mümkünatı yok. En azından yüzde 42 alanlara yüzde 49’u uygulamalıydı. Yeterli değil ama insanları bir emekli grubunun içinde ayırdılar. Bir adaletsizlik ve hukuksuzluk var. Biz tek bir şey söylüyoruz, ‘Seni açlığa mahkum edenden sandıkta hesap sor’ Buna söylenecek başka bir şey bulamıyoruz. Emeklilerimize çağrımız oy vermeyip hesap sormaları yönünde” diye konuştu. 

Memur ve emeklinin maaş zamları ne kadar olacak? Memur ve emeklinin maaş zamları ne kadar olacak?

HUZUREVİ SIRASINDA

2021 Tüm Emekliler Sendikası Konak Şube Başkanı Ayşe Ekşioğlu, “Her şeyi göz önüne alarak en düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesinde olmalı. Her zaman söylediğimiz gibi sağlık ücretlerinden kesinti kaldırılmalı. Emeklilerin parasının yarısı sağlık hizmetlerine gidiyor. Yaşlılar artık evde geçemedikleri için huzurevi sırasına girdi. Orada kalmak istiyorlar. Özel bakım evleri fahiş fiyatlar veriyor. Devlet bu konuda çok duyarsız” şeklinde konuştu. 

‘AÇLIĞA MAHKUMLAR’

 Düşük maaş zamlarını toplumsal sonuçlar yaratacak bir insafsızlık olarak değerlendiren DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Emekli aylıklarına enflasyon oranında veya civarında yapılacak bir artış, 20 milyona yakın insanımızı açlığa mahkum etmek anlamına gelecektir. “Kaynak yok” masalına karnımız toktur. Bu ülke geçmişte emeklilere bütçeden çok daha yüksek oranlarda kaynak aktarmıştır, yine aktarabilecek kaynağımız vardır. Emeklilerin insanca yaşama hakkı ve emeklilikte adalet için sürdürdüğümüz mücadeleyi büyütmeye ve taleplerimizin takipçisi olmaya devam edeceğiz. En düşük emekli aylığı en az asgari ücrete yükseltilmelidir. Bu tutar emeklilerin kök aylığı kabul edilmelidir. Ucube bir sistem olan tamamlama işleminden vazgeçilmelidir. Bunun yerine en düşük aylık asgari ücrete çekilmeli, diğer aylıklar da aynı oranda yükseltilmelidir. Emekli aylıkları arasındaki dengesizliğin giderilmesi için intibak düzenlemesi yapılmalıdır. Aylık bağlama oranları yükseltilmeli ve kapsamlı intibak düzenlemesi ile emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik giderilmelidir. Yılda iki kez verilen emekli bayram ikramiyeleri en az asgari ücret kadar olmak üzere artırılmalıdır. İktidarın gündeminde olmadığı anlaşılan emeklilik yaşı konusunda adalet ve denge sağlanmalıdır. Emeklilikte adil bir kademeli geçiş sistemi uygulanmalıdır. Bir gün, bir ay, bir yıl geç sigortalı olduğu için 15 yıl emeklilik yaşı beklemek kabul edilemez. Emekli ile dul ve yetim aylıkları belirlenirken emekliler söz ve karar sahibi olmalıdır. Emeklilerin sendika kurma hakkı önündeki engeller kaldırılmalı, işçi emeklilerine aylıklar belirlenirken toplu sözleşme hakkı tanınmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: EGE TELGRAF