TÜİK, Aralık 2021'de enflasyonun yüzde 13,58, yıllık bazda ise yüzde 36,08 arttığını açıkladı. TÜİK'ten önce Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) da enflasyon verilerini açıkladı. ENAG'a göre Tüketici Fiyat Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Aralık ayında yüzde 19.35 arttı. 2021 yılındaki artış ise yüzde 82.81 olarak gerçekleşti. TÜİK'in açıkladığı verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Aralık 2021'de aylık bazda yüzde 13,58, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 19,08 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 36,08, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 79,89 olarak gerçekleşti. Diğer yandan milyonların gözü ise emekli ve memur zamlarında. Sendikalar, “Emekli intihara sürükleniyor... Sosyal patlama olmaması için devlet önlemler almak zorunda" dedi.

ASGARİ ÜCRETE ÇEKİLMELİ’

Yeni yıl itibariyle gelen zamların hesaplamalara yansımadığını söyleyen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, en düşük ücret asgari düzeye çekilmezse ‘emeklilere ölüm hakkı’ tanındığını belirtti. Sarı, “Şu an zam yüzde 25 oranında olacak. Ek iyileştirme yapılmazsa, 1500 lira alan emeklinin maaşı 1850 olacak. Yılbaşından bir gün önce yüzde 120 elektrik zammı, doğalgaz zammı emeklinin Ocak ayındaki ana tüketim maddeleri dediğimiz gıdalara gelen enflasyon yaşam için yeterli olmayacak. Hükümetin çok acil çözümlere doğru iyileştirme paketi açıklamasında fayda var. Yoksa bu kış işçi ve emekli için kara kış olacak. Bu yüzden hükümetin bir oyunu daha var. Elektrik zamları ayın 29’unda açıklanabilirdi, bugün maaşlara yansıyacak oran yüzde 35’leri bulacaktı. 6 ay daha geç verebilmek için hazineyi korumak için 31 Aralık gecesi açıklayarak elektrik ve doğalgazdan gelen enflasyon farkını Ocak ayına yansıttı. Bu ücretlerle yaşanabilir bir ülke düşünmek mümkün değil, maaşı asgari ücretin altında olan tüm emeklilerin maaşı asgari düzeye çekilmediği sürece, emeklilere sadece ölüm hakkı tanıyorlar. Bu nedenle emeklilerin yaşam haklarına sahip çıkmak için asgari ücret düzeyine çekilmeli. Asgari ücret düzeyine çekilen maaşların üzerine TEFE ve TÜFE ortalaması ile zam yapılmalı. Aksi koşulda emekliler sadece elektrik, su, doğalgaz ödeyecek. Bununla birlikte bu ülkenin her kurumunda çalışan, taşından toprağa parmağı olan çalışanların acilen toplu sözleşmeleri olan yerlerin toplu sözleşmeleri yükseltilmeli. Bunlar olmazsa çok yakında elektriği kesik olduğu için hacze düşen, hayatları yaşanmaz hale gelen bir topluluğa dönüşeceğiz. Emekliler intiharın, işsizler intiharın, aileler boşanmanın eşiğinde. Sosyal bir patlamanın önüne geçmek için hükümet iyileştirmeler yapmak zorunda. Asgari ücret düzeyine çekilmezse, açlığa ve yoksulluğa terk edilmiş vaziyette yaşamlarını sürdürmeye terk edilmiş olacaklar” dedi.

YILBAŞINDA GELEN ZAMLAR’

Bornova'dan Konak'a inmek 5 lira 60 kr oldu” diyerek sözlerin başlayan Sen-Bornova İzmir Şube Başkanı Mehmet Düşünceli de, “Yüzde 25 deniyor. Fakat nasıl bir artış olacağı önemli. Biz insan onuruna yakışır bir gelir istiyoruz. En düşük ücret asgari ücrete çekilmeli. Şu an enflasyon yüzde 36, emekliyi adeta ezdirmeme edebiyatı yapılıyor. Açlık sınırına çekilmeli. Bu zamlarla emeklinin ayakta durması mümkün mü? Bu sene içinde bile açlık sınırı arttı. Yeni yıl ile birlikte gelen zamlar ne olacak? Bu zamlar enflasyon oranına yansımadı. Emekli yoksulluğa muhtaç edilmesin” diye konuştu. RANA BEYZA ÖZTÜRK / ÖZEL HABER