2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerine Genel Kurulda CHP Grubu adına konuşan İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, “İktidar olarak yapacağınız en büyük reform, güçlü bir ekonomi ve devlet için, vatandaşlarımızın huzur ve mutluluğu için derhal istifa etmeniz; demokrasinin, özgürlüklerin, liyakatin, bağımsız ve tarafsız bir yargı sisteminin önünü açmanızdır” ifadelerini kullandı.

“İKİ YILDA KÜÇÜLDÜ”

Türkiye’nin bütçesinin büyümediğini aksine küçüldüğünü rakamlarla açıklayarak sözlerine başlayan Sındır, “İktidarın; 2023 yılı GSYH hedefi 2 trilyon dolardı, 2020 yılı için gerçekleşme tahmininin yaklaşık 690 milyar dolar olacağı anlaşılıyor. Sadece son iki yılda 200 milyar dolara yakın küçülmüşüz. Merkez Bankası Net Rezervi Cumhuriyet tarihimizin en büyük açığı ile eksi -57 milyar dolara ulaşmış. Devletin toplam borcu 2 trilyon liraya dayanmış, sadece son 10 ayda 606 milyar lira artış göstermiş. Dış ticaret açığımız son 11 ay içinde 45.3 milyar doları bulmuş ve geçen yıla göre neredeyse yüzde 100 artmış. AKP iktidarı döneminde bütçeden yapılan Faiz Ödemesi 492 milyar doları bulmuş. 2023 yılı için kişi başına GSYH hedefiniz 25 bin dolardı, 2020 yılı için gerçekleşme tahminine göre 8 bin 200 doların da altına düşeceği anlaşılıyor. Vatandaşın bankalara borcu 2020 yılı başından günümüze 239 milyar lira artarak 830 milyar liraya yükselmiş ve borcunu ödeyemediği için maalesef 3.5 milyona yakın vatandaşımız bu bankalar tarafından yasal takibe alınmış. İşsizlik oranı için 2023 hedefiniz yüzde 5’ti, bugün ise TÜİK resmi rakamlarına göre; yüzde 13.2, geniş tanımlı işsizliğe göre; yüzde 27.3. 10 milyona yakın yurttaşımız ve her 3 gencimizden 1’i maalesef işsiz” dedi.

“SÖZLER HAVADA KALDI”

İktidarın seçim meydanlarında verdiği sözleri tutmadığını, EYT’lileri, atama bekleyenleri yok saydığını, esnafın açlığa terk edildiğini ifade eden Sındır şunları söyledi: “İktidar, ekonomide ve yargıda reformdan bahsediyorsa önce sorunu açık ve anlaşılır bir şekilde ortaya koymalı ve ekonomideki krizin ve yargıdaki adaletsizliğin mevcut durumunu nesnel bir şekilde tanımlamalıdır. Reformun gereksinimi olacak bütçe büyüklüklerini, tercihlerini, önceliklerini belirlemeli ve bugün önümüzde olan çalakalem ve adet yerini bulsun diye hazırlanmış bu bütçe yerine reforma uygun bir bütçeyi milletin önüne getirmelidir. İktidar olarak yapacağınız en büyük reform; bu ülkenin aydınlık, refah dolu, huzurlu ve güçlü bir ekonomi için, güçlü bir devlet için, vatandaşlarımızın huzur ve mutluluğu için derhal istifa etmeniz ve demokrasinin, özgürlüklerin, liyakatin, bağımsız ve tarafsız bir yargı sisteminin ve hukukun üstünlüğünün önünü açmanızdır.”