2018 yılından bu yana artan enflasyonla birlikte yükselen araç bakım, sigorta, yedek parça, servis ve akaryakıt giderleri servisçi esnafını olumsuz etkiledi. Ortaya çıkan rakamlar servisçilikle geçimini sağlayan esnafın ayakta kalmasını güçleştirirken, elde ettikleri gelir ise gün geçtikçe eriyip gitmeye devam ediyor. Akaryakıt fiyatları yüzde 30'a yakın artış gösterirken, esnafın servis ve yedek parça gibi giderleri ise neredeyse 3'e, 4'e katlandı. Ortaya çıkan bu durum vatandaşların can güvenliğiyle ilgili tedirginlik yaşamasına yol açarken, esnaf odasından rahatlatan bir açıklama geldi. İzmir Servisçiler Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, trafiğe çıkan hiçbir resmi servis aracının söz konusu bakım ve kontroller ile sigorta gibi zorunlulukları es geçmesinin mümkün olmadığının altını çizdi, vatandaşları ucuz fiyatla hizmet veren servis araçlarına karşı ise uyardı.

BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

Gelişmeleri Ege Telgraf'a değerlendiren İzmir Servisçiler Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, esnafın artan giderler karşısında zarar ettiğini belirterek, "Bu konuyu sıkça dile getiriyoruz. Son dönemde yüzde 25 ile yüzde 40 arasında değişen fiyat artışları ve artan giderlerle karşı karşıyayız. Ticari araçlarda bir havuz sistemi var. Bu yüzden sigorta fiyatları çok fazla arttırılamıyor. Ülkenin durumu ortada. Bu konu üzerinden spekülasyon yaratılıyor. Ancak bu ücretleri biz belirlemiyoruz. Ulaşım sektörünün hali ortada. Piyasada bir rekabet var. Sıkıntımız olsa da bu rekabet ortamı sayesinde bu zararı minumuma indirmeye çalışıyoruz. Servis ücretlerine aynı oranlarda zam yapmadık. Gerek araç fiyatları, gerekse yedek parça ve bakım ücretleri inanılmaz yükseldi. Buna rağmen ülkemizin ekonomik olarak yaşadığı bu sıkıntılı süreçte esnaf olarak biz üzerimize düşen fedakarlığı yapıyoruz. Aynı oranda zam yapmadık, fiyatları ayarlamaya çalıştık. Zaten tüm ticari araçlar bu gerekli periyodik bakımları, araç sigortalarını yasal olarak yaptırmak zorunda. Bu konuda vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Servis araçlarının durumu ticari araçlara göre daha farklıdır. Bu konuda daha temkinli davranıyoruz. Araçlarımız altı ayda bir mevzuat gereği trafik muayenesine giriyoruz. Esnafımız bu konuda gereken tüm fedakarlığı gösteriyor ve özenli davranıyor. Kimse aksini düşünmesin" dedi.

YARDIM İSTEDİLER

Oda Başkanı Bostancı, vatandaşların can güvenliği için hiçbir masraftan kaçmayacaklarının altını çizerek şunları söyledi: "Odamız adına gerekli resmi makamlarla tüm şikayetlerimizi dile getirmek adına görüşmelerimiz sürüyor. Yetkililer ile her platformda taleplerimizi anlatıyoruz. Rekabet sisteminin olması gerektiğini, sigorta sisteminin bu şekilde devam etmemesi gerektiğini daha önce de gündeme getirmiştik. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bu sorunlar ve diğer sıkıntılarımız için de bir mektup yazdık. Esnafın yaşadığı bu sıkıntılı süreci en yüksek merciye kadar taşıdık. Çünkü servisçiler bitme noktasına geldi. Sorunlarımızla birlikte kendisine çözüm önerilerimizi de ilettik. 3 bin 500'i odamıza kayıtlı olmak üzere, toplamda 6 bin 500 kadar servis aracı İzmir genelinde hizmet veriyor. Kimsenin aklında bakımlar olsun, araç sigortaları olsun, bu konularda soru işareti uyanmasın. Esnaf olarak direnebileceğimiz kadar direnmeye devam edeceğiz. Ama sorunlarımıza da bir an önce kulak verilmesi gerekiyor. Mesela korsan taşımacılık konusunda oldukça dertliyiz. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmasını bekliyor ve yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Özellikle bu korsan dediğimiz ve kayıt dışı servis araçları bu bakımlardan, sigortalardan, giderlerden kaçtığı için düşük fiyatlarla çalışabiliyor. Bu sebepten ötürü de can güvenliğini tehlikeye atıyorlar. Kaza geliyorum demez. İzmir'de meydana gelen olaylarda ve birçok olayda bu kayıt dışı araçların yer aldığını gördük, görmeye de devam ediyoruz. Kesinlikle ucuzluğa kanmayın. Odaya kayıtlı bulunan hiçbir servisçi esnafı bu bakımlardan kaçmıyor, kimsenin can güvenliğini de tehlikeye atmıyor." Erman Şentürk / Özel Haber