Bebeklerin nasıl bir cinsiyete sahip olacağı her ebeveynin merak ettiği bir süreç. Bu durum önceden bilinmese de İngiliz matematikçi Hannah Fry, bu konuyla ilgili yeni bir teori ortaya attı. Fry yaptığı açıklamada, I. ve II. Dünya Savaşları'nın ardından İngiltere ve Galler'deki erkek bebek sayısında belirgin bir artış gözlemlendiğini belirtti. Bu artışın, diğer ülkelerde de benzer şekilde gözlemlendiği aktarılırken New York Post'ta yer alan habere göre; Fry, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:
“Bu fenomen, "geri dönen asker etkisi" olarak adlandırılır ve bu durumu açıklamak için birkaç teori öne sürülmektedir.
SAVAŞ SONRASI ARTAN ERKEK BEBEK SAYISI
Birinci teori, savaşta hayatta kalan sağlıklı erkek askerlerin eşlerine dönme olasılıklarının daha yüksek olması ve daha sağlıklı bireylerin erkek çocuk sahibi olma olasılıklarının daha fazla olmasıdır. Bu durum, Trivers-Willard hipotezinin temelini oluşturur, ancak bu hipotez farklı çalışmalarda karışık sonuçlar vermektedir.
Bir diğer teori ise doğanın, savaşta kaybedilen erkek nüfusunu telafi etmeye çalışarak, üreme için yeterli erkek bebek bulundurulmasını sağlamasıdır. Ayrıca, savaş sonrası dönemde, dönen askerlerin cinsel ilişkiye girmeleri ve bunun sonucunda kadınların adet döngülerinin erken dönemlerinde hamile kalmaları da erkek bebek doğumunu etkileyen bir faktör olarak öne sürülmektedir.”
ERKEN DÖNEMDE HAMİLE KALMA İHTİMALİ
Fry, kadınların adet döngülerinin erken dönemlerinde hamile kaldıklarında erkek çocuk sahibi olma ihtimallerinin biraz daha yüksek olduğunu savunuyor. Ancak bu oran, tek bir çift için düşük bir ihtimal olmasına rağmen, nüfus büyüklüğüne odaklanıldığında bu model belirginleşmektedir. Fry, "Erkek veya kız bebek sahibi olma şansı, kadının döngüsünde hamile kaldığı zamana bağlı olarak ince bir şekilde değişir. Ancak, bu modelin tek bir çift için geçerli olması zordur" şeklinde görüşlerini paylaşıyor.