Erzurum Teknik Üniversitesi'nden (ETÜ) Dr. Büşra Yazıcılar, tuzlu toprakların verimini artırmak amacıyla yenilikçi bir projeyi hayata geçirdi. D vitamini kullanarak tuz stresini iyileştirmeyi hedefleyen proje, laboratuvar aşamasında umut verici sonuçlar verdi ve 2026 yılında sahada uygulanması planlanıyor.

İnsanlığın geleceğini Güneş mi kurtaracak? Sıvı enerji nasıl bir mucize İnsanlığın geleceğini Güneş mi kurtaracak? Sıvı enerji nasıl bir mucize

Tarım alanında yerli ve milli çözümler geliştirmek amacıyla yürütülen projede, Dr. Yazıcılar, tuzlu toprakların geri kazandırılmasına yönelik olarak D vitamininin potansiyel iyileştirici etkisini araştırdı. ETÜ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü mezunu olan Dr. Yazıcılar, doktora sonrası çalışmalarını sürdürdüğü ETÜ Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (YÜTAM) yaptığı deneylerde, yapay topraklarda uygulanan D vitaminiyle tuz oranının azaldığını gözlemledi.

D vitamininin bitki sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini keşfeden Yazıcılar, tarımsal üretimde yaşanan tuzlanma sorununa yenilikçi bir çözüm sunmayı amaçlıyor. Yazıcılar, “Toprakta tuz stresini azaltarak verimi artırmak ve ekili alanları genişletmek için D vitamininin potansiyelini kullanmayı planlıyoruz. İnsan ve hayvan sağlığı üzerinde olumlu etkileri bilinen D vitaminini toprak üzerinde de test ettik ve başarılı sonuçlar elde ettik. Bu çalışma, tarım sektörüne katkı sağlayarak ekonomiyi desteklemeyi hedefliyor,” dedi.

Proje, TÜBİTAK tarafından destekleniyor ve tarımsal alanda D vitamininin uygulanabilirliğini test etmek üzere küçük ölçekli denemelerle başlayacak. Eğer bu denemeler başarılı olursa, D vitamini solüsyonları ekili arazilere uygulanarak tuz oranı azaltılacak ve çiftçilerin ekonomik durumlarına katkı sağlanacak.

Kaynak: İHA