Erzurum’un Aziziye ilçesine bağlı Pulur Höyük'te gerçekleştirilen kazılarda, 7 bin yıl öncesine tarihlenen tabakada önemli bir bulguya ulaşıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen kazı çalışmaları, Orta Kalkolitik Çağ'a (Bakır Çağı) ait tabakalarda devam ediyor.

İHA Muhabirinin edindiği bilgiye göre, kazılar sırasında, pişmiş topraktan yapılmış bir kadın figürü açığa çıkarıldı. Yaklaşık 2 metre boyutunda ve kare planlı bir fırının yanında bulunan bu figürün, yanma izleriyle birlikte ele geçtiği bildirildi. Uzmanlar, figürün ocakla bağlantılı olabileceğini ve bölgenin eski topluluklarının günlük yaşamına dair ipuçları sunduğunu belirtiyor.

Konya'nın geleneksel düğün yemeği Tirit, Selçuklular'dan günümüze ulaşıyor Konya'nın geleneksel düğün yemeği Tirit, Selçuklular'dan günümüze ulaşıyor

Pulur Höyük'teki bu bulgu, bölgenin tarihine ve erken dönem toplumlarının kültürel pratiklerine ışık tutacak nitelikte. Kazı ekibi, bu nadir ve tarihi öneme sahip eserin detaylı analizlerinin yapılacağını ve bölgenin tarihsel bağlamında daha fazla bilgi sağlayacağını umuyor.

Kaynak: İHA