Korona virüs salgını için alınan önlemler kapsamında yaklaşık iki aydır kapalı olan dünyanın sayılı açık hava çarşılarından biri olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda dükkanlar yeniden açıldı. Ayakkabıcısından, şekerlemecisine, tekstilcisinden, gıdacısına yeterince yoğunluk olmadığını söyleyen çarşı esnafı yaklaşan bayrama yönelik bir umut taşımadıklarını söyledi. Bu bayramın çok daha farklı bir bayram olacağını söyleyen Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Hiç kimse hiç bir yere şeker çikolata götüremeyecek. Beklentimiz yüksek değil” dedi.

‘ÖNCE SAĞLIK’

Alınan sağlık önlemlerinin her koşulda öncelikli olduğunu söyleyen Başkan Girgin, “Çarşamba, perşembe ve cuma açığız. Eğer pazartesi salı denirse yine kapalıyız. Hiç kimse hiç bir yere şeker çikolata götüremeyecek. Böyle olduğundan zaten beklentimiz yüksek değil. Ricamız ihtiyaçlar için çarşıya inilmesi yönünde. Önlemler çok önemli hep söylüyoruz. Önceliğimiz sağlıklı kalmak ve ayakta kalmak. Elbette bayram alışverişi her gelen kişinin kazanımıyla bir esnafın borcu için artı, evi için artı teşkil ediyor” dedi.

‘HERKES CAN DERDİNDE’

Gıda ve hobi malzemeleri satan dükkanların bu süreçte daha iyi durumda olduğunun altını çizen Girgin, “Havra Sokağı çalışıyor, hobi malzemeleri satılan yerler hareket halinde. Fakat tekstil, bijüteri ve şekerlemecilere baktığımızda satışlar ciddi oranda durdu. Bayramdan sonra her şey düzeldiğinde ihtiyaç ve koşullara uymak kaydıyla elimizden geleni yapacağız. İnsanlar şehirler arası gezemeyecek. İzmir yasaklı. Bayram heyecanı olsun ümit ediyorum. Fakat önce sağlık. Esnaf iki aydır yatıyor, para harcayacak kesimde iki aydır evde. Üst baş alır, gezmeye gider halde kimse olmayacak. Biz stabil bir bayram yaşayacağız. Her işletmemiz açık ama büyük bir gelir beklemiyoruz. Herkes can derdinde” dedi.

‘BAYRAMA HAZIRLANMADIK’

1943 yılından bu yana Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda bin bir renk şekerlemeler satan Kemal Kutucu Şekerleme’nin sahibi Kemal Kutucu, “İki buçuk aydır işe gitmiyorum. Piyasa çok fazla durgun. Bu bayram canlanmaz. Pek süre kalmadı. Arefe günü tatile gireceği söyleniyor. O bakımdan yani ticari anlamda biz bu bayramı yok saydık. Bakanlığın verdiği süre şeker çikolata sektöründe 1 yıl. Ürünler stokta kalmıyor. Bayram hazırlığı yapmadık bile bu nedenle” dedi.

'PAMUKLA SU İÇİYORUZ'

1948’den beri diğer bir esnaf olan Aslar ayakkabının sahibi Ceyhun Aslan, “Esnaf pamukla su içiyor. Ayda 10 gün yasaklardan dükkanımız kapalı. Diğer günler biz açmadık. Hem müşteri hem çalışanlarımızı düşünerek. İnsanlar bu bayram ayakkabı alacak durumda değil. Yazlık ürünlerimiz bile gelmedi. Çek senetlerimiz var. İki aylık kaybımız var. Devlet sokağa çıkmayın diyor. Fabrikalarda üretemiyor. Bu konuda esnaf çok duyarlı davrandı. Fakat gereken desteği göremedik, arka planda kaldık. Bayrama hazırlanmak mümkün değil. Sokağa çıkma yasağında ayakkabı mı düşünür insanlar yoksa ekmek mi?” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber