Ege Telgraf'a konuşan Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, İzmir'de eğlencenin kalbi olan Kordon'da kepenk indiren esnafın dertlerini anlattı. Hükümetten yeni bir paket beklediklerini duyuran Şanlı, "Şu anda esnaf beklemede. İkinci bir emre kadar tüm işyerleri kapandı. Kordon'daki tüm işletmeler kapandı. Burada toplamda 120 işletme var. Zaten paket servisimiz olmadığından ötürü işletmeler dükkanlarını açmadılar. Genelde restoran, kafeterya ve barların çalışma usulü gelen müşteri ağırlıklı olduğundan servis için açsak bile masraflarımızı dahi çıkartamayız. Burada bin 500'e yakın kişi çalışıyordu. Kordon'dan aileleriyle birlikte yaklaşık 5 ila 6 bin kişi ekmek yiyor. Tedarikçileri, ürün sağlayanları, temizlik ve benzeri iş kollarını da sayarsanız bu rakam artar. Esnaf olarak kimse mağdur olmasın diye çalışanlarımız için elimizden geldiğince bir şeyler yapmaya çalıştık. Şu anda hükümetin açıklayacağı yeni paketleri bekliyoruz. Ben inanıyorum ki, devlet bize yani esnafa sahip çıkacaktır. Kapalı kaldığımız bu sürenin ardından eminim ki bizler için de bir paket duyurulacaktır” dedi.

‘GÖRÜŞECEĞİZ AMA…’

“Sonuçta esnafın kirası var, doğalgazı var, elektriği var, sigortası var, vergisi var” diyen Başkan Şanlı, “Her ne kadar 3 ya da 4 aylık erteleme içeren paketler açıklansa da, bu işin bir de normale döndükten sonra ne olacağı var. Bugün Kordon'da en düşük kiralar 20 ile 30 bin lira arasında değişiyor. Mal sahipleri, ‘Siz 20 gün kapattınız kiranızı eksik alayım’ demiyor. Onlar için de bir şeyler yapılmalı. Önümüzdeki günlerde işgaliye bedellerinin alınmaması için belediyeler ile görüşeceğiz. Açık olmayan bir yerin işgaliyesi olmaz. Bu konuda bir talebimiz olacak. Ancak belediyeler de Sayıştay denetimine tabi. Bununla ilgili bir çözüm yolu bulunması lazım. Burada hepimiz esnaflık yapıyoruz. Sonuçta hepimizin bir şekilde vergi, kredi ya da başka borçları var. Hükümet bu konuda elbet de bir şeyler yapacaktır. Bunlar vergilerden düşebilir” ifadelerini kullandı.

‘EK PAKET GELSİN’

Son paketle birlikte kredi borçlarının ertelendiğine de dikkati çeken Başkan Şanlı, “Ancak bunun karşılığını bankalarda göremiyoruz. Burada bir sıkıntı var. Borcu olmayana kredi veriliyor tamam ama borcu olan ne yapacak? Borcu olmayan zaten o krediyle zengin olur. Esas ihtiyacı olan zor durumdaki esnaflardır. Önemli olan bu süreçleri birlikte atlatalım. Bir tek ölümün çaresi yok. Hükümetimiz, işverenler, esnafımız bir noktada buluşur. Meslek odaları da zaten bu süreci yakından takip ediyor. Bizler de vekillerimizle, yetkililerle görüşmeler yaparız. Yeter ki ek paketler gelsin ve devlet esnafına sahip çıksın. Hep söylüyoruz bize balık vermeyin balık tutmayı öğretin. Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Umarız bu sıkıntıları atlattıktan sonra Kordon yeniden küllerinden doğacak. Her hayırdan bir şer, her şerden bir hayır doğar. Elbet hem esnafımız, hem de ülkemiz bu günleri atlatacak. Sıkıntılarımız çok, esnaf önünü göremiyor. Bu süreci atlattıktan sonra Ramazan başlayacak, sonra yaz geliyor. Bizim toparlanmamız Eylül-Ekim'i bulacaktır. Esnafımız için 2020 sezonu bitti sayılır. O yüzden hükümetin acilen esnafın dertlerine bir çare bulması lazım” diye konuştu. Erman Şentürk / Özel Haber