Eğlence mekanları, restoranlar, barlar ve kafeteryalara getirilen yeni kısıtlamalar ve saatli çalışma izinleri ile paket servis sınırlaması İzmir'de çok sayıda işyerinin yeniden mağduriyetini gündeme taşıdı. Ege Telgraf'a konuşan Kıbrıs Şehitleri Caddesi İşadamları Derneği Başkanı Hami Torcu, Mart ayında yaşadıkları zorluklarla yeniden karşılaştıklarını ancak bu kez ayakta kalacak güçleri olmadığını söyledi ve şunları kaydetti: "Yasaklar dün itibarı ile uygulanmaya başladı. Ne diyeceğimizi bilemiyoruz. Paket servisi yaptığımız takdirde açığız ancak mekanlarımızda müşteri ağırlayamıyoruz. Bunun ötesinde bir şey yok. Ama bir laf vardır, atacağın kuş ürküteceğin kuşa değmeyeceği için buna sıcak bakamıyoruz. O yüzden bundan sonra işyerlerimizi kapatıyoruz. Bu durum ne zamana kadar böyle devam edecek bir açıklama yok. Tahminimiz ise, Ocak ayında tekrar açılmamızdır. O da şartlar normal giderse, herhalde 4 Ocak tarihinde okulların açılışı ile eş zamanlı yeni bir düzenleme yapılabilir. Personelimiz kısa çalışma ödeneğinden maaşını alabiliyorsa alacak, alamayana da biz elimizden geldiğince destek vereceğiz. Hep birlikte ayakta kalmaya çalışacağız. Bu bir doğal afet. Yaşadığımız bu süreç kimsenin kendi iradesi ile ya da hatası ile oluşmadı."

‘ÇOK ZORLANIYORUZ’

Pandemi sürecinin en mağdur kesiminin esnaf camiası olduğuna vurgu yapan ve işletmeciler olarak önümüzdeki süreçte devletten destek beklediklerini belirten Başkan Torcu, "Kendi işletmem 21 yıllık bir firma. Ne karşılıksız çekim, ne protestolu senedim, ne de icralık dosyam yok. Özetle, kötü hiçbir şey yok. Ama geçtiğimiz süreçte kamu bankalarından bir kuruş bile destek alamadık. Başvuru yapmamıza rağmen halen talebimize yanıt alamadık. Çoğumuz kredi kullandık. Şimdi bu borçlarımızı ötelemek için çalışma yapıyoruz. Devlet bankalarının bize bir katkısı olmadı. Sektörümüzde çoğu arkadaşım da ne yazık ki bundan faydalanamadığını bildirdi. Aslında borcumuzu borçla kapatacağız. Sonuçta bu bir lütuf değil. Bize karşılıksız verilen bir şey yok. Kredi çektik. 2020 yılında yaşadıklarımızdan ötürü en az 3-4 sene geriye gittik. Bu halde bile ayakta durmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki aylarda yeni bir devlet desteği çıkacağını da zannetmiyoruz. Geçtiğimiz kış çıkmadı, bu sefer nasıl çıkacak? Geçen yıllardaki mali tablolarımıza bakacak olursak, iyi iş yapıyorduk. Mart'tan Haziran'a kadar iş yapmadık. Haziran'dan sonra da yüzde 30, yüzde 40 kapasite ile iş yaptık. Şu anda resmen ağlanacak halimize gülüyoruz" diye konuştu.

‘2019 YILINDA KALDIK’

Torcu son olarak getirilen sınırlamalara pandeminin önüne geçilmesi için saygı duyduklarını ancak tedbirlerin tek başına yetersiz kalacağını düşündüklerini söyledi ve şunları ifade etti: "Biz aslında 2019 yılında kaldık. Yılbaşını bir şekilde geçireceğiz. İşyerlerimizin açık olmaması ekonomik açından bize büyük bir kayıp. Ama salgının önüne geçebilmek için doğru bir harekettir. Çünkü insanlar hareketli olduğu müddetçe bu pandemi daha hızlı yayılıyor. Elbette dikkat edeceğiz, ona göre davranacağız. Ama bu işin bütün faturası da bize kesiliyor. Yeme, içme ve eğlence sektörü hep zor durumda kalıyor. Evet, bizim de hatalarımız vardır. Ama baktığınızda toplu taşımada, alışveriş merkezlerinde, Cuma namazlarında, parti kongrelerinde, mitinglerde risk daha fazla. Neden sadece biz kısıtlanıyoruz? Bu enteresan bir durum. Paket servis ve gel-al servisler ile internet siparişleri hariç kapalı kalacağız. Masa olayımız bitti. Sadece paket servis yapan işyerleri çalışabilecek. Dileğimiz bahar mevsimine kadar ayakta kalabilmek. Esnaf olarak son umudumuz aşı. Ama o da zor bir olay. Grip aşısı bile kaç doz geldi, bu sene parası ile dahi grip aşısı bulamıyoruz. O da ancak sıra gelirse... Bizim derdimizi duysunlar, gelsinler, kapımızı çalsınlar, sorunlarımızı dinlesinler. Biz başka bir şey beklemiyoruz. Gerçekten sıkıntıdayız. Elektrik faturası, su faturası, telefon faturası, doğalgaz faturası beklemiyor. Belediyeler bu dönemde bile işgaliye bedeli istiyor. Biz ne yapalım? Şamar oğlanına döndük. Gelen vuruyor, giden vuruyor. Yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Sinirlerimize hakim olabilmek için artık ancak başımıza gelenlere gülüyoruz."

‘YÜZDE 99 KAPALI’

İzmir'de eğlence mekanları için bir diğer önemli nokta olan Kordonboyu'nu ise Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne göre daha sıkıntılı günler bekliyor. Bulundukları alanda paket servisi yapan işletme sayısının yok denecek kadar az olduğunu hatırlatan ve bir süre kapalı kalacaklarını duyuran Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı ise şunları söyledi: "Kordon'da paket servis yapan işletme pek yok. Bundan sonrası esnafın kendi tasarrufunda. İşyerini açıp açmayacağına esnaf kendisi karar verecek. Ama bizim yüzde 99'umuzun bu süreçte kapalı kalacağını ve paket servisinin olmadığını net şekilde söyleyebilirim. Esnaf bu durumda mecbur kapalı olacak. Bu dönemde kapalı olduğumuzdan ötürü vergi, stopaj, sigorta gibi ödemeler devlet tarafından alınmamalı. Biz devletten destek bekliyoruz. Devlet esnafa bir babalık yapacaktır diye umut ediyoruz. Yeniden ne zaman açılacağımız ise şu anda net değil, bunu bilemiyoruz." Erman Şentürk / Özel Haber