SAFANUR ÖZTÜRK-EGE TELGRAF-Ramazan Bayramı hazırlıklarının başlamasının ardından vatandaş soluğu şeker ve çikolata stantlarında aldı. Fiyatların ivme kazanmasıyla ucuz ürünlere talep gösteren halkı, İzmir’in gözde çarşısı Kemeraltı esnafı uyardı. Kemeraltı Çarşısı’nda şekerlemeci Kemal Kutucu, vatandaşın kötüye giden ekonominin sonucunda bilinçli olarak ‘Merdivenaltı’ üretime yöneldiğini söyledi. Bu tarz üretimlerin insan sağlığında zararları etkileri olduğunun altını çizen Kutucu, “Zehirleyici değil belki ama kalitesiz ürünler kullanılıyor” dedi. Konuyla ilgili konuşan Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Merdivenaltı üretimi arz-talep sonucu ortaya çıkıyor. Bu durum esnaf ve ülke ekonomisi için büyük bir kayıp” ifadelerini kullandı.

2-69

‘İZMİR ŞANSLI’

Dört mevsim seralarda üretilen çilekler toplanıyor Dört mevsim seralarda üretilen çilekler toplanıyor

Ticaret açısından ülke olarak büyük sıkıntı yaşandığını söyleyen Başkan Girgin, “Vatandaş, alım gücü olmamasına rağmen bayramlarda; özel günlerde şeker, çikolata almaktan vazgeçemiyor. Sonuçta bunlar bizim kültürel değerlerimiz. Bunların neticesinde de ortaya fırsatçı insanlar çıkıyor. Vatandaş talep ettiği zaman kötü niyetli insanlar da bu tarz üretime yöneliyor. Kemeraltı esnafı bu durumdan hiç memnun değil. Vatandaş ne yapacağını şaşırdı. Sadece ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik alışverişler yapıyor. Sağlıklarını hiçe sayacak hareketler yaptıklarının farkında değiller. Bu konuda da Tarım ve Orman Müdürlükleri’ne çok büyük iş düşüyor. İzmir bu konuda şanslı. Çünkü denetimler yapılıyor. Devletin de bu konuda özellikle bayram önceleri denetimleri sıklaştırması gerekiyor. Sağlık göz ardı edilmemeli” açıklamalarında bulundu.

1-159

‘FİYAT 1 NUMARALI ETKEN’

Geçtiğimiz yıldan bu yıla çikolata maddelerindeki artışın oransal olarak çok fazla olduğuna değinen Kutucu, “Şu on günde bile yüzde iki yüz yetmiş beşlik bir artış oldu. Kaliteli ürünleri insanların almaya gücü yetmiyor. Durumu müsait olanlar da çok az miktarda çikolata alabiliyor.  Fiyat 1 numaralı etken. Onun için ya şekere yöneldiler ya da ‘Merdivenaltı üretimi’ dediğimiz ürünlere yönelim arttı. İmalatçılar zam yaparken vicdanlı davranmıyor. Bir kakao çekirdeğine zam yapıldığı zaman mamul ürüne de aynı oranda zam yapılmamalı. Bununla ilgili devletin fiyatları denetlemesi gerekiyor. Bu tarz yerler çok meydanda imalat yapmıyor. İnsanları bu tarz üretimleri bilinçli olarak alıyor. 2 yüz liraya çikolata almak varken kimse bin lira vermek istemiyor. Vatandaşa bu fiyatlar daha makul geliyor ama bu ürünlerin de sağlıksız olduğu ortada. Kaliteli üründe kakao yağı ve kakao tozu kullanılırken merdivenaltı ürünlerde sıradan margarin ve öğütülmüş fındıkkabuğu ile birlikte kakao tozu karıştırarak kullanılıyor” ifadelerinde bulundu.

Kaynak: EGE TELGRAF