MEMDUH GÜNEY/EGE TELGRAF Et fiyatları vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Rekabet Kurulu et ve et ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarını denetlemek için kolları sıvasa da enflasyonla birlikte hem üretici hem de tüketici fiyatlardan memnun değil. Rekabet Kurulu yaptığı açıklamayla fiyatlardaki yükselişin yapısal sorunlardan olduğunu aktarırken pazardaki rekabet koşullarının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların başlatılacağının da altını çizdi. Özellikle küçükbaş hayvan fiyatında yükselişin son dönemde fazla olduğunu belirten İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, fiyatların 220 liradan 300 liraya çıktığını söyledi. Şenkara, “Bu durumun yaşanmasını zaten bekliyorduk. Bu dönem hayvanların doğum zamanı bunu her sene fiyatlar bu dönemde etkilenebiliyor. Ancak bunun dışında Et ve Süt Kurumu büyükbaş hayvanda ithalatla birlikte fiyat baskısı yapmaya çalışıyor. Küçükbaş hayvanda böyle bir durum söz konusu olmadığı için fiyatlar yükseliş gösteriyor. Bu durumdan sadece vatandaş değil besicide mustarip. Son yedi ayda et fiyatlarında bir zam görmedik ancak bu süre boyunca dışardaki her ürün yüzde 100 oranında belki de daha fazla zamlandı” dedi.

et-fiyatlarinda-yukselis-durmuyor-sebep-enflasyon-sonuc-polisiye-tedbirler  3

“ÜRETİCİNİN ALIM GÜCÜ DÜŞMESİN”

Üreticinin de sıkıntılarına değinen Şenkara, “Üretici büyükbaş ya da küçükbaş hayvan büyüttüğü zaman geçen yıl ne kadar zeytinyağı alabiliyorsa bu yıl da o kadar yağ alabilmeli ya da bir hayvan sattığında kaç aylık kirasını ödeyebiliyorsa şu anda da o ödemeyi yapabilmeli. Bu noktada üreticinin de alım gücü düşmemeli. İthalatla fiyat baskılaması üreticiyi etkiliyor. Biz bu noktada üretimde yüzde 10’luk bir azalış bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Genç girişimciler yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek Genç girişimciler yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

“PİYASA SABİTLENMELİ”

Rekabet Kurulu’nun müdahalesinin olası etkilerine değinen Şenkara, kurulun üzerine düşeni yaptığını ve bu noktada hem tüketici hem de üreticiyi düşünmesi gerektiğini söyledi. Şenkara, “Kurul yapması gerektiğini yapıyor bu daha önce de oldu. Ancak biz diyoruz ki ürün alınabilirliğinin artırılması lazım. Piyasada ürünün fiyatının baskılanmaması gerekiyor. Biz bu noktada piyasanın sabitlenmesi gerek” dedi.

“ETTE DERECELENDİRME YOK”

Temel tüketim maddesi sattıklarının altını çizen Şenkara, “Karlılığımızı yükseltmeye çalışmıyoruz. 10 liraya aldığımızı 11 liraya satıyoruz ki masrafımız çıksın. Fiyatlama yapılabilir ancak ülkemizde ette derecelendirme yok. İnek eti de yaşlı inek eti de dana eti de hepsi aynı kategoride geçiyor ve rekabet kurulunun bu noktada neye göre fiyatlandırma yapacağını merakla bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

et-fiyatlarinda-yukselis-durmuyor-sebep-enflasyon-sonuc-polisiye-tedbirler 1

“POLİSİYE TEDBİRLER BİR YERE KADAR”

Tüketiciyi Koruma Derneği İzmir Şube Başkanı Kurtuluş Bininci, et fiyatlarının tüketiciyi derinden etkilendiğini vurguladı. Bininci, “Ekonomik krizin başladığı günden bugüne kadar et fiyatları, TÜİK tarafından açıklanan enflasyonun üzerinde artış gösteriyor. Fiyat spekülasyonu yapan kuruluşlara, işletmelere karşı Ticaret Bakanlığı’nın denetimler yaptığını biliyoruz. Bu denetimlere rağmen bu sorun çözülmüyor. Yaşanan sorunun çözülememesinin tek sebebi enflasyon. Biz enflasyonu şerbetli bir ülkeyiz. Enflasyon düzelmediği sürece fiyat artışlarıyla birlikte bu fiyat artışlarından yararlanmak isteyen sağlıksız ürünlerle vatandaşı karşı karşıya bırakan kar peşindeki işletmelerde bu uygulamalara devam edecek. Fiyat istikrarı sağlamak için uygulanan bu polisiye tedbirlerde bir yere kadar. Bu tedbirler doğru olsa da gerçek çözüm enflasyonun dizginlenmesi. Bugün vatandaş cebindeki parayla bile bile sağlıksız ürünlere de yöneliyor. Çünkü alabildiği sadece o. Vatandaşta biliyor alırken aldığı etin ya da tereyağın gerçek olmadığını ama cebindeki para sadece ona yetiyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: EGE TELGRAF