Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, faiz oranlarını 2 puan artırarak 8.25’ten 10,25'e yükseltti. Merkez'in bu kararının ardından rekor üstüne rekor kıran dövizde de gerileme gözlendi. TCMB'nin kararı sonrası gerileyen dolar/TL ise, 7,5566'ya kadar indi. Bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla kayıplarının bir kısmını telafi eden dolar/TL7,63 seviyesinde bulunuyor. Euro/TL ise 9,03 seviyesine yükselerek tarihi zirveyi yeniledikten sonra faiz kararı sonrası 8,90 TL seviyesinde yer aldı.  Altının gram fiyatı 458 liradan, çeyrek altın 752 liradan ve cumhuriyet altını 3.063 liradan alıcı buldu. Ekonomistler, TCMB'nin faiz kararına ilişkin beklentilerin genellikle sabit bırakılacağı yönünde olduğunu hatırlattı. Piyasa beklentisinin aksine politika faizlerinde yapılan 200 baz puanlık artışı, TCMB'nin salgın sonrası tekrar fiyat istikrarı ve enflasyonu ön plana aldığının bir göstergesi olduğunu kaydeden ekonomistler, piyasalardaki pozitif seyrin ancak korona virüs baskısı sayesinde bir parametre oluşturularak sürebileceğini ve ister istemez bir gölge sistem oluşabileceğini kaydetti.

‘DETAYLAR ÖNEMLİ’

Kararın bilgiye dayalı mı yoksa politik bir etkiyle mi alındığını sorgulayan Ekonomist Çoşkun Küçüközmen, “Mühim olan kararlarda politik iç ve dış durum ve jeopolitik riskler dikkate alınıyor mu, korona virüs parametresinin ağırlığı nedir, TCMB bugünü ve yakın geçmişi veri alarak mı karar veriyor yoksa kararlar geleceğe dönük projeksiyonlara mı dayalı, böyle bir projeksiyon varsa detayları kamuoyu ile paylaşılıyor mu, karar sonrası klişe açıklamalar hangi ölçüde piyasayı tatmin ediyor soruları toplum açısından yanıtlanabilmeli. Zaman içerisinde elbette yanıtlanacak” dedi.

‘GÖLGE SİSTEM’

Parasal önlemlerin ve kısa ömürlü tepkisel düzenlemelerin bir limiti olduğunu belirten Küçüközmen, “Ekonomistlerden14 tanesi değişim yok (8.25 kalır) demiş, 2 ekonomist 100 bp bir tanesi de 150 bp artış olur demiş. Peki, ben ne diyorum; TCMB faizi enflasyonla eşitlemeli. Tepkisel düzenlemeler gerçekten tepkiye neden olur. Yani, parasal önlemler ve kısa ömürlü tepkisel düzenlemeler (yönetmelik / tebliğ vb) ile dolaylı artırımların da bir limiti var. Bir süre sonra ‘Laffer Eğrisi’ gibi etkisini kaybedip olumsuz sonuçlara yol açabilir. Neticede sistem dışında bir gölge sistem ister istemez oluşabilir. Piyasa enflasyon oranına eşitlemesi için en az 200 bp ve iki hafta sonra 100 bp olmak üzere 300 bp artırım TCMB'nin politik etkiyle değil piyasa koşullarına göre karar verdiği anlamına gelecektir. Artan korona virüs baskısı en önemli parametre olmalıdır ki sürdürülebilirlik olsun” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber