Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, çiftçilere kuraklık uyarısında bulunarak, "Sulama imkanı olan üreticilerimiz mutlaka fıstık ağaçlarını sulamalıdır" dedi. Aslan, şubat ayından sonra beklenen kuraklık riskine karşı önlem alınması gerektiğini belirterek, "Ağaçların hayatta kalabilmesi için su takviyesi şart" ifadelerini kullandı.

O illerimizde yoğun kar yağışı ve buzlanma nedeniyle okullar tatil | Valilik tek tek duyurdu O illerimizde yoğun kar yağışı ve buzlanma nedeniyle okullar tatil | Valilik tek tek duyurdu

Aslan, meteorolojik veriler ışığında, 15 Şubat’tan sonra yağışların yetersiz olacağına işaret etti ve "Yağışlarda geçen yıla göre yüzde 70 azalma var. Bu yüzden suyu olan çiftçiler, ağacın boğaz köküne zarar vermeden, tarım il ve ilçe müdürlüklerinden aldıkları bilgiler doğrultusunda sulama yapmalı" dedi.

Fıstık Ağaçları Kuraklık (1)

‘AĞAÇLAR BİLE KURUYOR’

Aslan, kuraklığın ciddi boyutlara ulaştığını vurgularken, "Yağmur, toprağın sadece 20 cm altına inmiş durumda. Bu şartlarda ağaçlar beslenemiyor ve kuruyor. Üreticilerimiz, sulama imkanı olanlar, 15 Şubat’tan sonra kesinlikle sulama yapmalı" diye konuştu. Fıstık üreticilerinin büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu belirten Aslan, "Her bir ağaca 500-600 litre su verilmesi gerekir. Aksi takdirde yazın ağaçları korumak imkansız hale gelir" uyarısında bulundu.

Fıstık Ağaçları Kuraklık (2)

DEVLETTEN DESTEK TALEBİ

Aslan, sulama imkanı olmayan çiftçiler için de devletten destek talep ettiklerini, Vali ile görüşerek su temininde yardımcı olmayı planladıklarını söyledi. Ayrıca, sıcaklık nedeniyle erken çıkmaya başlayan Karagöz kurdunun da ağaçlar için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Aslan, "Bu yıl normalde mart veya nisan ayında çıkması gereken Karagöz kurdu, sıcaklık nedeniyle erken ortaya çıkmaya başladı. Bu, fıstık ağaçları için büyük bir risk" dedi.

Kaynak: DHA