Antik çağın önemli denizci topluluklarından Phokaialıların Akdeniz’e uzanan tarihsel yolculuğunu ele almak ve ortak kültürel mirası görünür kılmak amacıyla “1. Uluslararası Phokaialıların Rotası Sempozyumu” 8 Mayıs 2026 Cuma günü gerçekleştirilecek. İspanya’nın L’Escala kentinde yapılacak etkinlik, farklı ülkelerden yerel yöneticileri, akademisyenleri ve müze temsilcilerini bir araya getirecek.
AÇILIŞ PROGRAMI
Sempozyum, L’Escala Belediye Başkanı Josep Bonfill ile Katalonya Arkeoloji Müzesi Müdürü Monica Borell’in açılış konuşmalarıyla başlayacak. Program kapsamında Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı ile Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Müdürü Oğuzhan Çakırefe tarafından “Foça’dan başlayan yolculuk: Phokaialıların Rotası ve ortak geleceğimiz” başlıklı sunum gerçekleştirilecek. Sunumda Foça’nın Phokaialıların Akdeniz’e açılan serüvenindeki merkezi rolü ve kültürel iş birlikleri ele alınacak.
FARKLI ÜLKELERDEN SUNUMLAR YAPILACAK
Marsilya Tarih Müzesi Baş Küratörü ve Direktörü Fabrice Denise, Arkeoloji Uzmanı Laura Rohaut ile Antik Koleksiyonlar Küratörü Xavier Corre tarafından “Marsilya, Phokaia’nın kızı, Akdeniz’de küresel bir liman” başlıklı sunum yapılacak.
Katalonya Arkeoloji Müzesi Ampurias bölgesi Müdürü Marta Santos ile L’Escala Müze Müdürü Mariona Font ise “Emporion’dan L’Escala’ya Akdeniz’le bağlantılı bir tarih” başlıklı sunumla bölgenin tarihsel gelişimini aktaracak.
Ascea Belediye Başkanı Stefano Sansone ile Velia ve Paestum Arkeolojik Parkları Direktörü Tiziana d’Angelo tarafından “Velia’dan Akdeniz’e: Phokaialıların Rotasında Ascea’nın Rolü” sunumu gerçekleştirilecek.
CRAPA Direktörü ve Girona Üniversitesi Arkeoloji Profesörü Marc Bouzas ile Roses Şehir Konseyi Kültür ve Festivaller Sorumlusu Silvia Ripoll, “Phokaia mirasının bir örneği: Ciutadella anıtsal kompleksindeki miras ve tarih” başlıklı sunumla Roses kentinin tarihini ele alacak.
Palaia Phokaia Topluluğu eski Başkanı ve tarih araştırmacısı Manolis Tsalikidis ise “Anadolu’daki antik İyonya Phokaia’dan Attika’daki Palaia Phokaia’ya: kökten kopma, yer değiştirme ve yeni bir vatanın kurulması” başlıklı sunum yapacak.

KAPANIŞ VE SERGİ PROGRAMI
L’Escala Şehir Konseyi Kültür ve Tarihi Miras Sorumlusu Martí Guinart tarafından yapılacak değerlendirme ve kapanış konuşmasıyla sempozyum tamamlanacak. Program, saat 19:00’da “Akdeniz Triumvirate Festivali’nin 30 Yılı” başlıklı serginin açılışı ile sona erecek.
KÜLTÜREL İŞ BİRLİKLERİ HEDEFLENİYOR
Uluslararası katılımla düzenlenecek sempozyumda, Phokaialıların Akdeniz’de kurduğu kentler arasındaki tarihsel bağların güçlendirilmesi, ortak mirasın korunması ve kültürel iş birliklerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
"SADECE BİR TARİH ANLATISI DEĞİL"
Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, sempozyuma ilişkin yaptığı değerlendirmede Foça’nın tarihsel rolüne dikkat çekti. Başkan Fıçı, “Foça, yalnızca bir kıyı kenti değil; Akdeniz medeniyetine yön veren köklü bir tarihin başlangıç noktasıdır. Foçalıların binlerce yıl önce çıktığı yolculuk, bugün bizleri yeniden aynı ortak değerler etrafında buluşturuyor. Bu sempozyum, geçmiş ile gelecek arasında kurduğumuz güçlü bir köprüdür” dedi. Fıçı ayrıca, “Kentimizin tarihsel birikimini, kültürel zenginliğini ve uluslararası iş birliklerini daha da geliştirmek adına önemli bir adım atıyoruz. Foçalıların Rotası, sadece bir tarih anlatısı değil; aynı zamanda ortak bir gelecek vizyonudur” ifadelerini kullandı. Sempozyumun Foça’nın uluslararası tanıtımına katkı sağlayacağını belirten Fıçı, “Bu buluşma ile Foça’nın adını Akdeniz’in farklı kıyılarında daha güçlü duyuracak, kültür, turizm ve bilim alanlarında yeni iş birliklerinin kapısını aralayacağız” diye aktardı.





