Korona virüs salgını etkisini tüm dünyada hissettirirken tüm otoriteler işsizliğin giderek artacağı yönünde görüş bildirdi. ILO virüs nedeniyle dünya çapında 25 milyon insanın işinden olabileceği uyarısında bulundu. İddialara göre Türkiye’de alınan sağlık önlemleri, talep daralması ve ekonomik durgunluk nedeniyle büyük bir işsizlik dalgası ile karşı karşıya. Bu süreçte küçük büyük demeden pek çok kurum, esnaf çalışanlarıyla ilgili ücretli izin ya da doğrudan işten çıkarma yoluna gidebiliyor. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, ilerleyen süreçte alınacak çeşitli kararlarla daha çok işin durması ve mal, hizmet üretiminin ara verilmesinin söz konusu olabileceğini belirterek işçilerin bu süreçte savunmasız bırakıldığını söyledi.

‘KEYFİ DAVRANIYORLAR’

İşçilerin İşsizlik Sigortası Fonu aracılığıyla doğru şekilde desteklenebileceğini vurgulayan Sarı, Hükümetin bu fonu işverene teşvik için kullandığını hatırlattı. “Sendikaların, toplumsal örgütlerin ve muhalefetin ısrarlı taleplerine rağmen Hükümet salgın sürecinde İşsizlik Sigortası Fonu’nu etkili şekilde kullanmaya yanaşmıyor” diyen Sarı, “Her zamanki gibi keyfi uygulamalar görüyoruz. Fonun devasa bir bölümü kullanılabilir halde, nakit değil. Devlet tahvillerine yatırılmış durumda. Yine yıllar önce Hükümet tarafından kullanılmak üzere Fondan 10 milyar lira kaynak çekildi ve bu para iade edilmedi. Daha sonra da kaynaklar istihdam seferberliği gerekçesiyle teşvik olarak işverenlere aktarıldı. Fon giderleri için işsizlik ödeneğine ayrılan pay yüzde 28’de kalırken, işverenlere yapılan teşvik ödemeleri fon giderlerinin yüzde 44’üne yaklaşıyor. 2019’da 37 milyar lira olan toplam giderden işsizlik sigortası için 10.4 milyar harcanırken, işveren teşviklerine ayrılan miktar 16 milyar liraya yükseldi. Bu kadar süredir bunca kaynak işverenlere aktarılmasaydı işçinin pek çok sorunu daha kolay çözülebilirdi. İşverenlere aktarılan 27 milyar lira ile 3 milyon 870 bin işçiye üç ay boyunca asgari ücret tutarında işsizlik ödeneği veya kısa çalışma desteği sağlanabilirdi” dedi.

‘İŞÇİ DESTEKLENEBİLİR’

İşçilerin, işleri ile sağlıkları arasında seçim yapmaya zorlandığını kaydeden Ege Bölge Temsilcisi Sarı, İşsizlik Sigortası Fonu’nun işçilere ait olduğunu söyleyerek, “Virüsle mücadele için zorunlu ve acil olmayan mal ve hizmet üretimi durdurulmalı ve işleri durdurulan işçilere İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ve diğer kamu kaynaklarından gelir desteği sağlanmalıdır. İşsizlik Sigortası Fonu’nun şu anda nakit ve menkul kıymetlerdeki toplam kaynağı olan 131 milyar lira kaynak kullanılarak ciddi çözümler üretilebilir. Bu fon ile 1 milyon işçiye 3 ay süreyle sağlanacak asgari ücret düzeyinde ödenek için 7 milyar lira, 5 milyon işçiye 3 ay süreyle sağlanacak asgari ücret düzeyinde ödenek için 34.9 milyar lira, 10 milyon işçiye 3 ay süreyle sağlanacak asgari ücret düzeyinde ödenek için 69.8 milyar lira, 15 milyon işçiye 3 ay süreyle sağlanacak asgari ücret düzeyinde ödenek için 104.7 milyar lira yeterli olacaktır. Bu kaynaklar İşsizlik Sigortası Fonu’nda var. Dahası salgın sürecinde 6 ay süreyle 9 milyon 430 bin işçinin fon kaynaklarından asgari ücret düzeyinde destek alması mümkün. Eve kapanan yoksul halkın yaşamını kolaylaştırabilirler bu şekilde. Ancak bu paranın bile ortada olup olmadığını sürekli sorguluyoruz. Hiçbir iş insan hayatından önemli değil. Bugün alınmayan önlemlerle ekonomi canlı tutulmuyor. Bu ülkenin kaynakları var, yeter ki bunlar emekçi lehine kullanılsın” ifadelerini kullandı. Utkucan Akkaş / Özel Haber