İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından Borsa İstanbul'da sert kayıplar yaşandı. Panik satışlarının artmasıyla birlikte endeks, gün içinde iki kez devre kesici uygulamak zorunda kaldı.
- BIST 100 endeksi, haftayı %16,57 kayıpla 9.044,64 puanda kapattı.
- Endeks, hafta içinde en düşük 8.984,54, en yüksek 10.902,61 puanı gördü.
- Yatırımcıların risk iştahı azalırken, özellikle bankacılık ve sanayi hisselerinde büyük kayıplar yaşandı.
DOLAR TARİHİ ZİRVEYİ GÖRDÜ, MERKEZ BANKASI MÜDAHALE ETTİ
İmamoğlu kararının ardından dolar/TL kuru 41,65 ile tarihi zirvesine ulaştı. Merkez Bankası, piyasaya ilk gün 8 milyar dolar, ikinci gün 11 milyar dolar olmak üzere toplam 19 milyar dolar döviz sürdü. Ancak bu müdahaleler TL üzerindeki baskıyı tamamen ortadan kaldırmadı.
• Dolar/TL haftayı %3,65 artışla 38,01 TL seviyesinde kapattı.
• Euro/TL ise %3,57 yükselerek 41,34 TL’ye çıktı.
• TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemleriyle 1,1 milyar dolarlık ek satış gerçekleştirildi.
ALTIN GÜVENLİ LİMAN OLMAYA DEVAM EDİYOR
Haftanın en çok kazandıran yatırım araçlarından biri yine altın oldu. Piyasadaki belirsizlik ortamında yatırımcılar altına yönelirken, fiyatlarda sert yükselişler yaşandı.
• Gram altın %4,17 artışla 3.671 TL’ye ulaştı.
• Cumhuriyet altını %4,13 değer kazanarak 24.846 TL’ye yükseldi.
• Çeyrek altın %4,22 prim yaparak 6.152 TL oldu.
YATIRIM FONLARINDA KIYMETLİ MADENLER ÖNE ÇIKTI
Borsa ve yatırım fonları genel olarak değer kaybederken, kıymetli maden fonları yatırımcısına kazandırdı.
• Yatırım fonları genel olarak %0,49 düşerken, emeklilik fonları %2,60 değer kaybetti.
• Ancak kıymetli maden fonları %5,83 oranında yükselerek haftanın en çok kazandıran fon grubu oldu.
GÖZLER YENİ HAFTADA: PİYASALAR NASIL ŞEKİLLENECEK?
Yatırımcılar, önümüzdeki hafta piyasaların nasıl hareket edeceğini merakla bekliyor. Merkez Bankası’nın yeni müdahaleleri, küresel piyasalardaki gelişmeler ve iç siyasetteki hareketlilik borsa, döviz ve altın fiyatlarını yakından etkilemeye devam edecek. Özellikle Borsa İstanbul’un toparlanıp toparlanamayacağı ve döviz kurundaki dalgalanmaların seyri yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilecek.