Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde, Tuz Dağı’nda yerin altındaki Tuz Mağaraları, ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunuyor. Geçmişten günümüze tuz madeni olarak kullanılan mağaralar, son yıllarda turizme kazandırıldı ve 150 binden fazla yerli ve yabancı turistin ilgisini çekti. Mağaraların sevimli maskotu ise "Duman" adlı kedi. Sokaktan sahiplenilen Duman, tüm ihtiyaçları görevliler tarafından karşılanarak mağarada yaşaması için özel olarak bakılıyor. Yaz kış demeden mağarayı ziyaret eden turistlerle birlikte olan Duman, hem ilgi odağı oluyor hem de gezintilere rehberlik ediyor.
Ziyaretçiler, Duman’ın sevimliliği karşısında büyük bir ilgi gösteriyor. Mağara turlarında, kedinin etraflarında dolanması, gezilerini daha keyifli hale getiriyor.
Azerbaycan’dan gelen turist rehberi Yıldız Aliyeva, "Duman ile gezerken çok eğlendik, bizlere adeta mağarayı keşfederken rehberlik yaptı," diyerek kedinin mağara gezisindeki rolüne vurgu yaptı. Yerlisi ve yabancısı fark etmeksizin, tüm ziyaretçiler Duman’la zaman geçirmeyi çok seviyor.
Duman’ın mağaraların derinliklerinde gezip, ziyaretçilere eşlik etmesi, hem turistler hem de mağara görevlileri için büyük bir mutluluk kaynağı. Ziyaretçiler, "Duman"ı görmek için mağarayı daha fazla keşfetmek istediklerini ifade ediyor. Tuz Mağaraları’na gelen her yeni grup, bu sevimli kediyi görmek ve onunla birlikte gezmek için sabırsızlanıyor.