Uzmanlar, özellikle kentsel alanlarda temas halinde alerjik reaksiyonlara yol açabilen zararlıya karşı uyarılarda bulunuyor. Çam kese tırtılı hakkında bilinenler...
Samsun’da son dönemlerde çam ağaçlarında yoğun olarak görülen çam kese tırtılı, hem orman ekosistemi hem de insan sağlığı açısından tehdit oluşturuyor.
Özellikle Samsun-Ankara yolu üzerindeki çam ormanlarında beyaz pamuk görünümlü keseleriyle dikkat çeken zararlı, kentsel alanlarda da risk oluşturuyor.
UZMANDAN UYARI
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Akça, çam kese tırtılının çamgiller üzerinde ciddi zararlar verdiğini belirtti.
Akça, “Özellikle çamgiller dediğimiz ağaç türlerinde yaprakları oburca yerler. Kentsel alanlarda da zararları var. Parklarda ve insanların yaşam alanlarında temas halinde alerjik reaksiyonlara neden olabiliyorlar” dedi.
ALERJİ VE BİTKİ ZARARI RİSKİ
Önlem alınmadığı takdirde zararın artabileceğine dikkat çeken Akça, “Haziran ve temmuz aylarında erginlerinden kelebekler çıkar, çiftleşirler ve yumurtalarını iğne yapraklar üzerine toplu halde bırakırlar.
Ortalama 200 yumurta bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar ilk dönemde küçük yapraklarla beslenir, bu aşamada tüyleri olmadığı için alerjik etki görülmez. Daha sonra kese örerler ve kese içinde toplu halde yaşarlar.
Şu anda bu toplu bulunma dönemindeyiz. Bahçe veya piknik alanlarında insanlarla temas ettiğinde alerjiye yol açar, bitkilerde ise yaprakları yiyerek zarar oluşturur” ifadelerini kullandı.
MÜCADELE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VURGUSU
Çam kese tırtılıyla mücadelenin entegre bir bakış açısıyla yapılması gerektiğini vurgulayan Akça, “Mücadele entegre bir bakış açısıyla yapılmalı.
Öncelikle keselerin kesilip toplanarak imha edilmesi gerekir. Kimyasal mücadele ilk etapta düşünülmemeli; gerekirse doğa dostu yöntemler tercih edilmelidir” dedi.
Küresel ısınmanın böcek popülasyonlarını artırdığına da dikkat çeken Akça, “İklim değişikliği birçok canlıyı etkiliyor, bu etki en çok böceklerde görülüyor. Son yıllarda çam kese tırtılının artmasında küresel ısınmanın payı büyük” ifadelerini kullandı.