1 Eylül itibarıyle yürürlüğe giren düzenlemeye göre, iki yıl ekilmeyen tarım arazileri devlet tarafından sezonluk kiraya verilecek. Tapu sahipleri, bu uygulamadan muaf olmak için 45 gün içinde başvuru yapmak zorunda; aksi halde araziler otomatik olarak kiralama kapsamına alınacak. Kiralanan araziler yalnızca tarımsal faaliyet için kullanılabilecek ve gelir, kesinti yapılmadan arazi sahibine aktarılacak. Tarım dışı kullanım tespit edilirse sözleşme iptal edilecek.
(GERÇEKGÜNDEM)
Tarım ve Orman Bakanlığı, Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenleme ile kullanılmayan tarım arazilerini ekonomiye kazandırmayı hedefliyor.
2023 yılında duyurulan uygulama, artık yürürlüğe girdi.
Bakanlık, iki yıl boyunca işlenmeyen tarlalar için yeni bir adım attı.
1 Eylül 2025 itibarıyla yürürlüğe giren sistemde, iki yıl üst üste ekilmeyen tarım arazileri sezonluk olarak devlet aracılığıyla kiraya verilecek.
Tapu sahipleri, bu uygulamadan muaf olmak için 45 gün içinde resmi başvuru yapmak zorunda; başvuru yapılmayan araziler otomatik olarak kiralama kapsamına alınacak.
Kiralanan arazilerden elde edilen gelir, kesinti yapılmadan arazi sahibine aktarılacak.
Başkaları tarafından kullanılacak araziler yalnızca tarımsal faaliyet için değerlendirilebilecek.
Tarım dışı amaçlarla kullanıldığı tespit edilen sözleşmeler ise iptal edilecek.
Ülkede yaklaşık 23 milyon hektar tarım arazisi bulunuyor. Ancak bunun 3 milyon hektarının işlenmediği tahmin ediliyor.
TÜİK’in 2023 verilerine göre hektar başına ortalama 25 bin liralık tarımsal değer üzerinden hesaplandığında, atıl arazilerin ekonomiye kazandırılmasıyla yıllık yaklaşık 75 milyar lira katkı sağlanması mümkün.