Türkiye'nin alanında en köklü organizasyonlarından olan ve bu yıl ilk kez Uluslararası Tekstil Bienali'ne de ev sahipliği yapan 92. İzmir Enternasyonal Fuarı, 1 Eylül’de gerçekleştirilen açılış töreni ile ziyaretçileriyle buluştu.
Yalnızca İzmirliler’in değil tüm Türkiye için farklı bir anlam taşıyan İzmir Enternasyonal Fuarı, kimilerinin ‘nostaljiden öteye geçemediği’ için eleştirdiği bir organizasyon.
Her yıl farklı tema ve içeriklerle ziyaretçilerine farklı bir deneyim sunan fuar, dünyanın en büyük sorunları hem bugünümüzü hem de geleceğimizi ilgilendiren çok sayıda konuya dikkat çeken konuk ve stantları ile ‘meraklısına’ çok şey vadediyor aslında. Terra Madre Anatolia ile tarım ve öze dönüşü hatırlayacaktır geçen yıl fuarı ziyaret edenler. 
İklim ve su krizinin yaşandığı, sel, heyelan gibi doğal afetlerin etrafımızı sardığı şu karamsar günlerde yaşadığımız coğrafya ve dünyaya dair anlamlandırma yapabilmek ve geleceğe dair bir şeyler düşünebilmek için fırsat yaratma açısından önemli.
Tarım Bakanlığı’na bırakılamayacak kadar önemli olan tarım konusunda yerelde atılabilecek başarılı adımların bir kentin, bir yörenin belki de ülkenin kaderini nasıl değiştirebileceğini görmek, anlamak gerek. 
Bu yıl da çevre, tarım ve sürdürülebilirlik alanındaki o küçük dokunuşların nasıl birer büyük öyküye dönüşebildiğine tanık olmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin farklı birim ve iştiraklerinin stantlarını ziyaret etmek önemli.
Broşür dağıtmanın ötesine geçebilen çok sayıda stant ve katılımcı var. Teknolojiden yararlanan, sanal gerçeklik uygulamaları ve interaktif deneyimlerle bugünü ve yarını anlamlandırırken bir yandan da düşünmeye teşvik ediyor insanları.

KÜLTÜRPARK

Kültürpark, İzmir’in kalbinde en önemli yeşil alanlardan biri. Hem Kültürpark çevresinde yaşayanların günlük yaşamlarında yürüyüş, soluklanma ve nitelikli zaman geçirmek için kullandıkları hem de şehrin kalanı ve şehri ziyaret edenlerin kent merkezinde soluklanmak için tercih ettikleri bir cazibe merkezi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak Atatürk Meydanı’ndaki binasının yıkılmasından sonra birçok belediye birimi fuar içindeki hollere taşındı. Hollerin belediye birimlerine dönüşmesi kimi kesimler tarafından tepkiyle karşılanmış olsa da Kültürpark’a fazladan gelen her bir kişi kent merkezindeki bu akciğerlerin ne kadar önemli olduğunu fark etmek, bu cazibe merkezini hatırlamak için kendi fırsatını yakalamış oluyor. Türkiye tarihinde eğlence kültürüyle de önemli bir yere sahip olan İzmir Enternasyonal Fuarı’nın üretime, istihdama, yenilik ve inovasyona katkılarını unutmak mümkün değil. Bu rolünü Gaziemir’deki yeni fuar alanına devretse de bir şehir parkı ve kültürel dokusuyla başta İzmirliler olmak üzere herkesin Kültürpark’a daha çok zaman ayırması gerekiyor.