Akıncı, Gaziantep’in geleneksel mutfağında önemli bir yer tutan sebze kurutmalıklarının, yaz aylarında taze sebzelerin temizlenip güneş altında kurutulması ile hazırlandığını ve bu ürünlerin artık çeşitli ülke mutfaklarında beğenildiğini belirtti. Sebze kurutmalıkları arasında biber, patlıcan, kabak ve acur gibi çeşitlerin, iç ve dış pazarlarda son yıllarda daha fazla rağbet gördüğünü söyledi. Akıncı, “Eskiden sadece kış aylarında komşular arasında imece usulü yapılan bu kurutmalıklar, şimdi eşsiz lezzetleriyle evrensel bir değer haline geldi. Gaziantep kurutmalıkları, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinden talep görüyor. Bu durum, yerel ekonomiyi desteklemenin yanı sıra zengin bir kültürel mirası yaşatmaya da katkı sağlıyor” dedi.

Kurutmalık üretiminin günümüzde sebzeye katma değer katan bir iş koluna dönüştüğüne dikkat çeken Akıncı, bu durumun mevsimlik işçi istihdamına da olumlu katkılar sunduğunu ifade etti. Gaziantep’in coğrafi konumunun sebze kurutmalıklarının kalitesinde belirleyici bir rol oynadığını belirten Akıncı, “Gaziantep’in yaz aylarındaki 40 dereceyi aşan sıcaklıklar ve düşük nem oranı, sebze kurutmalıkları için mükemmel bir ortam sunuyor. Bu koşullar, Gaziantep kurutmalıklarının doğallığını ve lezzetini korumasına olanak tanıyor” dedi.

Yuan'ın sınır aşırı ticarette kullanımı yüzde 21,1 arttı Yuan'ın sınır aşırı ticarette kullanımı yüzde 21,1 arttı

GTB Başkanı Akıncı, 2023 yılında Gaziantep Ticaret Borsasında yaklaşık 17 milyon TL değerinde yaklaşık 15 milyon adet sebze kurutmalığının işlem gördüğünü belirtti. Ayrıca, hediyelik veya evlerde özel olarak yapılan sebze kurutmalıklarının bu rakamın çok üzerinde olduğunu da sözlerine ekledi. Akıncı, kentteki asırlık lezzetlerden olan sebze kurutmalıkları için coğrafi işaret tescil çalışmaları yürütüldüğünü, şu ana kadar Antep Dolmalık Biber Kurusu, Antep Haylan Kabağı Kurusu ve Antep Kuruluk Patlıcanına Gaziantep adına coğrafi işaret tescili aldıklarını da belirtti.

Kaynak: İHA