Yağmur DAŞTAN-EGE TELGRAF- İzmir İktisat Kongresi 6'lı Masa liderlerini ağırlardı. Kongrede konuşan Davutoğlu "Malvarlığı açıklayın" çağrısını yeniledi.

DAVUTOĞLU’NDAN LÜKS VE İSRAF ÇIKIŞI

Konuşmasında 100 önceki dönemin şartlarıyla bugünün benzerliğini dile getiren Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Dışarıdan alınan borçlarla bugüne benzer bir şekilde Topkapı Sarayı’ndan Dolmabahçe Sarayı’na taşınıldı. Şimdi de o tarihi, mütevazi Çankaya Köşkü’nden Beştepe’ye taşınıldığı bir lüks ve israf dönemine girdik” dedi.

‘TOPLUMSAL BARIŞ PROJESİ’

Bugün çok büyük dönüşüm içinde olunduğunu ifade eden Davutoğlu, “Sanayi devriminden çok daha büyük çapta, çok daha derin izler bırakan, çok daha hızlı hareket ederek bir nesli 5 ila 10 yıla indiren büyük bir dönüşüm içindeyiz. İletişim teknolojisi, dijital ekonomi, robotik, sanayi 4.0, sanayi 5.0’a geçişler… Ya biz bizim dedelerimizin sanayi devrimini yanlış yorumlaması gibi kaçıracağız bu büyük dönüşümü ve gelecek nesiller muhasebeyle anarken ‘Keşki dedelerimiz daha bir yöne çizeydiler’ diyecekler ya da işte bugün diyeceğiz o nesillerin önünü açacağız. Biz nesillerin önünü açmak için altı siyasi lider bir araya geldik. Bu nesillerin önünü kapatmak isteyenlere karşı bir araya geldik. Altılı masa 200 yıllık modernleşme tarihimizin, 150 yıllık meclis tarihimizin, 100 yıllık cumhuriyet tarihimizin, 75 yıllık demokrasi tarihimizin en büyük toplumsal barış projesidir. Mutlaka başarıya ulaşacaktır” diye konuştu.

‘HUKUKSUZLUK DÖNEMİ’

Davutoğlu ayrıca iktisat anlayışını 8 boyutta ele alarak “Çöl ikliminin olduğu yerde ağaç yetişmez. Otoriter yolsuz düzenin olduğu yerde de iktisadi kalkınmaz olmaz. İktisadin iklimi hukuk ve ahlaktır. Hukukun ve ahlakın egemen olmadığı yerde en doğru politikaları uygulasanız bile ‘Gözümüze bakın ışıltıyı görün’ diyenler çıkar. Hukukun esası; özgürlükler ve güvendir. Bugün istediği kişiye banka kredilerini aktaran, istemediğini banka kredileri altında boğan, mülkiyet hakkına ve sözleşme hukukuna riayet etmeyi düşünmeyen her mala konabileceğini düşünen hukuksuzluk dönemi var. Siyasi ahlak dediğimizde tüyleri diken diken olan o günün ve bugünün yöneticileri… Biz bugün karşı karşıya kalınan problemler olmasın diye siyasi ahlak yasasını meclise getirmiştik. Şimdi de söylüyoruz siyasi ahlak ortak politikalar metnin ruhu. Eğer hesap vermeye hazır olmayan bir yönetim ülkeyi yönetiyorsa bilin ki dikta, otoriterlik kaçınılmaz. Bugün karşı karşıya olduğumuz salt bir ekonomik sorun değildir; ekonomik, politik bir sorundur. Kötü bir yönetimin, yanlış bir iktisat anlayışıyla yol açtığı sorundur. Ekonomik kriz tek başına tanımlayamaz bu krizi. Burada bir devlet, ahlak, toplumsal barış krizi var ” dedi.