Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın gelinlikçileri ve Mimar Kemalletin Caddesi Türkiye’de gelinlik sektörünün nabzını tutuyor. Korona virüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında, gelinlik sektörüne mensup üreticiler düğün sezonunun yaklaştığı dönemde kepenkleri kapatmak zorunda kaldı. Yaklaşık bir ay önce gerçekleşen İzmir Gelinlik Fuarı’nda yaklaşan düğün sezonuna dair pek çok sipariş alan üreticiler şimdi hiç bir şey üretemiyor.

‘YAZDAN UMUTLUYDUK’

Evlenecek olan çiftlerin düğünlerini iptal ettiğini ve bu nedenle esnafın sezon hazırlığı için sipariş verdiği mallarının elde kaldığını belirten Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Gelinlikçiler ile düğün sektörü çok fazla iş kolu ile birbirine bağlı. Her gelinlikçinin altında buna bağlı olarak ayakkabı satılır, şeker satılır, masa sandalye satılır, çiçekçisi var, otoparkçısı var, mobilya sektörü var... Hepsi şu an durmuş durumda” dedi. Esnafın borçlarının öteleneceğini ve kira öteleme kararının da gelmesini beklediklerini söyleyen Girgin, “ Borçları varsa ötelenecek ama devlet şu an yeni yeni bazı şeyleri esnaf yararına çıkarmaya başladı. Kira ötelemesini de bekliyoruz. Şu an öteleme bizleri mutlu etmiyor. Gelinlik sektörünün bir açığı kapattıktan sonra açığın açığını kapatmak için ciddi bir efor sarf etmesi gerekiyor. Biz zaten küresel krizin 2 yıldan beri var olan sıkıntısını yaşıyorduk. Kış zordu bu nedenle yazdan umutluyduk. Yazın ucuzlar her şey ve biz yazın yaralarımızı sarmaya çalışırız. Bu yara şu an sarılacak bir yara değil. Devlet nasıl düşünüyor, ne yapacak hala bilmiyoruz. Stopaj ve KDV’yi 6 ay öteledi ama gün gelince hem güncel borç, hem öteleme, hem eskiden kalan sorunlar olacak. Kredi çıkartılıyor ve kısa çalışma ödeneği çıkartıyorlar. Öğrendiğim kadarıyla koşulları çok zor. Sigorta veya vergi daire borcu olmaması isteniyor. Olmayan esnaf yok ki! Büyük esnafta, küçük esnafta hepimiz çok kötü yakalandık” dedi. İki ay sonra salgının geçtiği senaryosunda dahi düğün sektörünü olumlu etkilemeyeceğini belirten Girgin, “Düğün yapmayacağız diyerek insanlar artık yapmayabilir. Esnaf dar boğazda ama insanlarda bütçe yok. Bir çeyrek altın artık kaç lira? Ciddi bir değişime uğradık. Sektörel olarak bizler için büyük bir yara. Esnafıma çıkıp ne diyebilirim bilmiyorum. Ciddi bir ekonomik değişim var” diye konuştu.

‘EN ÇOK BİZİ VURDU’

Mimar Kemalletin Caddesi gelinlik üreticileri de kepenk indirdi. Gelinliğin nabzının tutulduğu cadde adeta terk edilmiş bölgeye döndü. İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Muharrem Karakuş da gelinlik sektörünün çok zor zamanlarda olduğunu belirtti. Karakuş ,“En çok bizim sektörümüzü vurdu. Gelinlik sektörü bitmiş durumda. Mimar Kemalletin kepenklerini kapatmış. Düğün dönemi ama bütün düğün planları, düğün salonları iptal edildi. İnsanlar yarınını göremediği için böyle bir riski göze almıyor. Hiç işe yarayan bir şey yok. Halk Bankası’nın 25 bin TL kredi vereceğini duyduk. Hiç bir şekilde HalkBank ve KOSGEB kredisi kullanmamış olmak gerekiyor. Bunu kullanmayan bir esnaf var mı? Bu rakamlar esnaf için serum olacaktı. Ama hiç birinden faydalanamıyoruz” açıklamalarında bulundu.

‘ELLERİMİZDE KALDI’

Gerçekleşen İzmir Gelinlik Fuarı nedeniyle pek çok sipariş alındığını fakat düğünlerin iptal olmasıyla alınan ürünlerin gelinlikçilerin ellerinde kaldığını belirten Karakuş, “ Yurt dışı ve iç piyasa olmak üzere herkesin elinde sipariş vardı ve ona göre alımlar yapıldı. Yurt dışından taşlar, kumaşlar geldi Şimdi hiç birini kullanamadan ellerinde kaldı insanların. Bu anlamda sektör çok zor durumda. Umarım uzun sürmez. Mayıs gibi bu iş düzelirse, esnaf bundan sonra en azından gelecek dönemde kendini koruyabilir ama iş uzarsa o kısmı söylemeye dilim varmıyor. Sermayen gider kimseye borcum yok der evde oturursun. Böyle bir şansın da yok. Ötelemenin de bir açıklaması yok. 6 ay öteleyeceksin ama sen bunu benden nasıl alacaksın. Hemen 3 ay sonra bu olayın düzeldiğini düşünelim her şey normalleşecek mi? Biz aylarca yara saracağız. 2020 yılını defterimden takvimimden sildim. Biz o kadar güneye sahile yurt dışına onca mal yaptık dönüşü olacak mı? Hiç sanmıyorum” ifadelerini kullandı.

‘YARALARIMIZI SARACAĞIZ’ Tuğ Gelinlik Moda Evi sahibi Necmi Demir de ekonomik anlamda çok zor bir süreçte olduklarını, sürecin hızla geçmesini beklediklerini söyledi. Demir, “Malum bir kriz ve olay var. Yapılması gereken tüm hamleleri destekliyoruz. Bizler inisiyatifimizi kullanarak çarşımızı kapattık. Bu kendi koyduğumuz kural. Sağlığımızı düşünüyoruz. Ortalık sakinleşinceye ve ölümler azalıncaya kadar. Sağlık Bakanımızın ‘evde kal’ çağrısına uyacağız. Eğer hükümetimiz esnafın arkasında durursa biz bu krizi daha az zararla atlatabiliriz. Nisan gibi eğer ortalık sakinleşir, rahatlarsa kendimizi toplamaya çalışacağız. Biz kendimizi 2 ay öteledik. Umuyoruz yaralarımızı saracağız” diye konuştu.

Rana Beyza Öztürk / Özel Haber