Korona virüs (Kovid-19) salgını döneminde yasaklanan, bir süre sonra da kısıtlanmış haliyle serbest kalan düğünlerle umutlanan gelinlikçiler şimdilerde adeta kan ağlıyor. Mağduriyetlerinin büyük olduğunu ve devletten herhangi bir destek alamadıklarını belirten esnaf, “Gelinlikçiler bir bir kapanıyor. Bu durum ne kadar daha görmezden gelinecek” diye isyan etti. Panda Abiye’nin sahibi Turgay Oğuzhan, “Sorunlarımız hala devam ediyor. Mart 19’dan Haziran’ın ilk haftasına kadar işyerlerimiz kapalıydı. Normal haziran, temmuz ağustos ayı cirosuna baktığımızda geçen sezonun iş hacminin ancak yüzde 18-20’sini yakalayabilmişiz. Bunlar çok net olarak gün yüzüne çıkıyor. Düğün sezonları 15 Temmuz- 30 Ağustos ile ortaya çıkıyor. Salonlarda faaliyet olmadı. Sektörel olarak çalışan ve istihdam sağlayan işverenler olarak önümüzdeki sezonun neler getireceğini henüz bilemiyoruz. Hala bir bilgi verilmiş değil. Bu bizi oldukça zora sokuyor. Kira, elektrik gibi giderlerimiz hala devam ediyor. İşin en zor kısmı şu, düğün sektörü vadeli sektörlerle dönen bir sektör. Esnafın yüzde 80 oranında çekleri ödenmemiş ve yazılmış vaziyette. Bununla ilgili herhangi bir tedbir alınmadı. Esnafa bir teşvik ve maddi destek sağlanmadı. Sadece Halk Bankası’nın verdiği 25 bin lira destekle bütün sezon tüm işletme giderleri, faturalar, vergi ve çeklerimizin ödenmesi istendi. En büyük sıkıntılarımız tamamen bu noktalar oldu. Düğün sektöründeki esnaf cidden batıyor. Ülke genelinde batıyorlar. Bunun görülmeyişi bizi son derece sıkıntıya sokuyor. Sesimizi kimse duymadı. Mart ayına kadar boşluk var, nasıl geçineceğimizi, gerçekten bilemiyoruz” dedi.

YARI KAPASİTE İLE

Düğüncü esnafının asla destek alamadığını ve geçim sıkıntısıyla beraber istihdam anlamında da büyük zorluklar yaşanabileceğini belirten Oğuzhan, “En büyük sıkıntımız buydu. Personel maaşları ve gitmeyen borç. Gelirimiz olmadığı halde ödeme bekliyor. Kira indirimi mutlaka istiyoruz. Devletten teşvik istiyoruz. Aksi koşulda esnaf olarak bu yükün altından kalkmamız imkansız. Gemi tamamen su almış vaziyette. Herkes kapının önünde, vaka artarsa bizler artık eleman giderini düşürmek için dükkanı haftanın 3- 4 günü kapatmayı düşünüyoruz. Çıraklara vermeye utandığımız parayı bize verdiler ama elemanı elinde tutabilmek için hiçbir destek, giderlere yönelik hiçbir kolaylık sağlanmadı. Sanayi, otomotiv sektöründen sonra, ülkenin lokomotifi tekstil işidir. Üvey evlat muamelesi gören düğüncü esnafı oldu” açıklamalarında bulundu.

‘MAĞDUR OLDUK’

Tuğ Gelinlik Sahibi Necmi Demir de sezonun kapanmasının ardından kepenk indirme noktasına geldiklerini belirtti. Demir, “Sezonun kapanmasının ardından neredeyse kepenk indirme noktasına geldi esnaf. Pandemi döneminde dükkanlarımız kapalıydı, normalleşme sürecine girdiğimizde işlerimiz açıldı. Sosyal mesafeyi ayarlayarak düzen sağladık. Düğünler iptal yani bir saat dendi. Haftada bir ya da iki gelinlik sattık. Beklentimiz büyüktü ama sonra kına geceleri, sünnetler iptal oldu. Vatandaş mağdur oldu. Bizler de mağdur olduk. Düğün salonunda nikâh kıyıldı. Bir gece kulübünde ya da bir mekanda saat 12’lere kadar ücret karşılığı eğlenceler yapıldı. Çünkü turizm sektörü devam ettiği için oralarda düğünler devam etti. Yine de mağdur durumda kaldık. Bu bir doğal afettir. Küresel salgındır elbette. Fakat tüm dünyada normalleşme süresince etkileri devam ederken biz büyük sıkıntılar çektik. İnsanlarımız sosyal mesafeyi koruyarak gelmeye devam ediyor. Çözemediğimiz nokta insanlar neden mağdur durumda kaldı. Biz neden mağdur durumda kaldık. En başta düğün salonları… Her şey yeni normale göre düzenledi. Fakat bizim vakıflar dahil olmak üzere hiçbir mal sahibi dükkan kirası ile ilgili kiracıya yardımcı bile olmadı. Biz o kiralarımızı ödedik. Her koyun kendi bacağından asılır. Esnaf olarak birbirimizle dayanışma içerisinde bu zor zamanın altından kalkacağız. Yoksa gücü olmayan kapatıp gidecek. Umalım devlet bize ve bu sektöre desteğini artık esirgemez” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber