Dünyayı etkisi altına alarak küresel ekonomik krize neden olan korona virüs tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan tüm düğün ve nikah etkinliklerinin kısıtlanması gelinlik, abiye ve damatlık sektörü temsilcilerini kara kara düşündürüyor. semih-girgin Salgının ilk döneminde esnafın büyük ekonomik zarara uğradığını belirten Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Ticaretin belini kıracak ikinci dalga nedeniyle yeniden bazı kısıtlama hamleleri bekliyoruz.” dedi. Özellikle gelinlik sektöründe çalışanların düğünlerin iptaliyle zor durumda olduğunu söyleyen Girgin, “Her yeni genelgede esnaf kredi kartı, sigorta, kira ve vergiden dolayı destek talep ediyor artık. İşçi ve esnaf mağdur. Mağdur edilmek istemiyoruz. Bu kitle yalnız bırakıldı. Destekler yok değil ama yetmiyor. Vakıflar gerekeni yapmadı. Çarşı esnafının beklentileri yetmedi. O yüzden inanılmaz bir daralma yaşayacağımızı hissediyoruz. Önlemini devlet almıştır ki bu açıklamaları yapıyor. Bizim yaşadığımız sıkıntıları bertaraf edecek hamleler bekliyoruz. Çalışana sahip çıkılır umarım. Ödemeler konusunda bu sefer en azından yeni düzenlenmesini istiyoruz" diye konuştu.

‘BEKLENTİMİZ…’

Düğün ve kına gecesi iptalleri nedeniyle alınan ürünlerin vatandaş tarafından iade edilmek istendiğini söyleyen Panda Abiye’nin sahibi Turgay Oğuzhan, “35 senedir sektördeyim. İşletme giderlerimiz devam ederken ürün satılınca geri verilmek isteniyor. ‘Paramı iade et’ diyenler dolu şu an. Hükümetten beklediğimiz açıklama; Eylül sonuna kadar beklemesi… Dört defa kına gecesi iptal eden gençler var. Sosyal mesafe ve hijyen kurallarıyla bu sene içinde düğün nikah yapsın. Kurallara uymayanlardan para alalım ama bir gecede bu duyuruyu yapmak yanlış.  264 sektör bağlantılı. Bu şekilde çok ama çok zor. Esnafa teşvik için öteleme yapılmıyor. Sezon zaten başlamamıştı. Mağdur oluyoruz" ifadelerini kullandı.

‘HİÇ ADİL DEĞİL’

Tuğ Gelinlik Moda Evi sahibi Necmi Demir de “Para iadesine gitti her şey.  Düğün 1 saat olacak, 10 bin lira vermek istenmiyor. Nikâhlar yapılacak dendi. Bir saat içerisinde takı mı takılabilir! Yaşlılar gelmeyecek. İl dışından gelinmeyecek. Düğün sahibi mağdur. Biz de mağduruz. Yapılmış malzemeler ile birlikte maliyetler çok yükseldi. Bizlere ‘Her halükarda yardımcı olacaksınız’ deniyor. Biz elimizden gelince vatandaşa yardım ediyoruz ama para iadesi çok zor oluyor. Hükümet düğüne el atıyorsa, turizm engellensin, fuar engellensin,  belediye otobüsleri denetlensin... Adil bulmuyoruz” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber