Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilen 29. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP29) sona erdi. Konferansın en önemli gündem maddesi, gelişmekte olan ülkelere iklim değişikliğine karşı mücadele edebilmeleri için sağlanacak finansman üzerineydi. Konferansta, 2035 yılına kadar yılda 300 milyar dolar finansman sağlanması hedefi kabul edildi.

Cop29 (2)-1

Uluslararası İklim Finansmanı Artırılacak

COP29'un Başkanlığı tarafından açıklanan ve konferansın belirleyici metni olan "Uluslararası İklim Finansmanının Artırılması" taslağı, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele edebilmesi için çok önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Yeni kabul edilen anlaşma, kamu ve özel sektör kaynaklarından sağlanacak finansmanın 2035 yılına kadar yıllık 1.3 trilyon ABD dolarına çıkarılmasını hedefliyor. Anlaşmada ayrıca, gelişmekte olan ülkeler için önceden belirlenen yıllık 100 milyar dolarlık hedefin, 2035 yılına kadar yıllık 300 milyar dolara çıkarılması kararlaştırıldı.

Tartışmalı Anlaşma ve Tepkiler

COP29’un sonunda taslak metnin kabul edilmesi, salondaki bazı delegeler tarafından alkışlarla karşılanırken, diğer delegeler, özellikle gelişmiş ülkelerin taahhütlerini yetersiz buldu. Bazı katılımcılar, zengin ülkelerin yeterince çaba göstermediğini belirterek, daha fazla finansman sağlanması gerektiğini vurguladı.

Cop29 (1)

İspanyalı balıkçılardan ayaklanma: Avlanma kısıtlamasına tepkiler yağdı İspanyalı balıkçılardan ayaklanma: Avlanma kısıtlamasına tepkiler yağdı

Uzlaşma Zorlukları ve Yeni Taslak

Konferans öncesinde yayınlanan ilk taslak metin, gelişmiş ülkeler tarafından belirlenen hedefin yetersiz bulunması nedeniyle geniş çaplı bir anlaşmazlığa yol açtı. 21 Kasım’da yayınlanan ilk taslakta, gelişmiş ülkeler için 2035 yılına kadar yıllık 250 milyar dolarlık bir finansman hedefi belirlenmişti. Ancak, gelişmekte olan ülkeler bu hedefi çok düşük bulmuş ve taraflar arasında uzlaşma sağlanamamıştı. Yeni bir taslak metin üzerinde yapılan müzakerelerin ardından sonunda gelişmekte olan ülkelerin talepleri doğrultusunda yıllık 300 milyar dolarlık bir finansman hedefi kabul edildi.

Kaynak: İHA