Af yasasında son durum ne? Af yasası çıkacak mı, denetimli serbestlik ve infaz düzenlemesi neleri kapsıyor? Bakan Tunç’tan önemli açıklamalar. İşte 16 Nisan 2025 Çarşamba itibarıyla af düzenlemesinde son gelişmeler...
Af yasası ve infaz düzenlemesine yönelik son dakika gelişmeleri 16 Nisan 2025 tarihi itibarıyla kamuoyunun gündeminde yer almaya devam ediyor. 10. Yargı Paketi ile birlikte ceza infaz sistemi ve denetimli serbestlik uygulamaları yeniden şekilleniyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yaptığı açıklamalarda "Genel af" ya da "af" niteliğinde bir düzenlemenin gündemde olmadığını vurgularken, Covid izniyle ilgili olası bir düzenlemeye kapı araladı.
55 MADDELİK YENİ YARGI PAKETİ HAZIR
Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 55 maddelik yargı paketi taslağı, ilgili bakanlıklarla paylaşıldı ve önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması bekleniyor. Paket, 14 farklı kanunda değişiklik öngörüyor ve cezaların infazına dair önemli düzenlemeler içeriyor.
Yeni düzenlemeye göre, koşullu salıverilme tarihine kadar hükümlülerin en az cezalarının 1/5’ini cezaevinde geçirmeleri zorunlu olacak. Bu düzenleme ile cezası az olanların da belirli bir süre cezaevinde kalması sağlanarak “cezasızlık algısının” önüne geçilmesi hedefleniyor.
1 AYLIK CEZA ALAN DA HAPİS YATACAK
Yeni sistemde, cezası ne kadar düşük olursa olsun, her hükümlü cezaevine girecek. Örneğin 1 yıl ceza alan kişi 2.5 ay, 6 ay ceza alan kişi 1 ay, 1 ay ceza alan kişi ise 6 gün hapis yatacak.
HÂKİME TAKDİR YETKİSİ VE TUTUKLAMA DÜZENLEMESİ
2 yılın altındaki suçlarda hâkimlere takdir yetkisi tanınacak. Suç işleme eğilimi, suçun işleniş şekli veya kamu düzenine etkisi gibi kriterlere göre hâkim, tutuklama kararı verebilecek.
Yeni düzenlemeyle, 31 Temmuz 2023’ten önce suç işleyip cezası kesinleşmemiş kişilerin, cezalarının kalan 5 yılına kadar olan bölümünü denetimli serbestlikle dışarıda geçirmeleri mümkün olabilecek. Bu düzenleme Meclis’te kabul edilirse, kapsamlı bir denetimli serbestlik uygulaması gündeme gelecek.
(HÜRRİYET)