Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, gladyatörlerin savaştığı tarihi bir alan olarak yeniden gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Doç. Dr. Akın Temür'ün liderliğinde başlatılan kazılar, antik kentin tarihini daha derinlemesine keşfetmek amacıyla devam ediyor.

Bu yazın merakla beklenen filmleri listelendi! Jurassic World: Rebirth ilk sırada yer aldı Bu yazın merakla beklenen filmleri listelendi! Jurassic World: Rebirth ilk sırada yer aldı

Sebastapolis Antik Kenti (3)

Kazı Çalışmalarının Tarihi ve Önceki Çabalar

Sebastapolis Antik Kenti'ne yönelik ilk kazı çalışmaları 1980'lere dayanıyor. Tokat Müzesi Müdürü Birsel Özcan’ın öncülüğünde başlatılan çalışmalar, ardından Fransız bir ekip ve Şengül Dilek Ful tarafından sürdürülmüştür. 2021 yılında ise Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kazılar yeniden başlatılmıştır.

Doç. Dr. Akın Temür, kazıların başarılı olabilmesi için daha uzun vadeli ve sürekli destek gerektirdiğini belirtiyor. Modern Sulusaray yerleşimi üzerindeki kazıların genişletilmesi ve daha derinlemesine çalışmalara devam edebilmek için büyük bütçeler ve kaynaklar gerektiği ifade ediliyor.

Sebastapolis Antik Kenti (1)-1

Öne Çıkan Yapılar ve Gelecekteki Çalışmalar

Roma Hamamı ve Bizans Kilisesi gibi önemli yapılar üzerine kazılar devam etmekte. Ancak antik kentte, gymnasium, stadium, tapınaklar, tiyatro, agora gibi pek çok önemli yapı daha yer almakta. Bu yapılar, kentsel yerleşim alanının altına gömülü olduğu için kazı süreci zorlu ve uzun olacak. Kazıların genişletilmesi için yerel yöneticilerin ve iş dünyasının desteği büyük önem taşıyor. Ayrıca modern yerleşimin bulunduğu alanlarda kamulaştırma yapılması, mevcut evlerin yıkılması ve kazı alanlarının büyütülmesi gerektiği vurgulanmakta. Sebastapolis Antik Kenti'nin ortaya çıkması, sadece tarihi değerini gün yüzüne çıkarmakla kalmayacak, aynı zamanda bölgedeki turizm potansiyelini artıracaktır. MÖ 3000'lere kadar iskân gören bu alan, önemli arkeolojik verilere ışık tutuyor.

Kaynak: İHA