Seferihisar’ın Gölcük Mahallesi’nde kurulması planlanan Jeotermal Enerji Santrali (JES) projesine karşı bölge halkı ve çevre savunucuları tepkilerini yükseltiyor. Seferihisar Belediyesi’nin öncülüğünde düzenlenen kahvaltılı buluşmada, köylüler, üreticiler, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek “Toprağımızı, suyumuzu, geleceğimizi savunuyoruz” mesajı verdi.
Etkinliğe ev sahipliği yapan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Gölcük’ün ilçenin kırsal kalkınma ve sürdürülebilir turizm vizyonunda önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, JES projesinin bu vizyonla açıkça çeliştiğini belirtti. Başkan Yetişkin, “Orhanlı’da nasıl direndiysek, Gölcük’te de aynı kararlılıkla karşı duracağız. JES’e geçit yok” dedi.
Ekolojik Kalkınma Tehlikede
Gölcük, Seferihisar Belediyesi’nin yürüttüğü Teos Bağ Rotası projesinin odak noktalarından biri konumunda. Tarihi bağları, doğal yapısı ve köy kültürüyle bölgeyi ekoturizm ve agroekolojik üretim açısından cazibe merkezi haline getirmeyi amaçlayan proje, JES tehdidiyle karşı karşıya. Yetişkin, “Doğayla birlikte kalkınmayı hedefliyoruz. JES gibi projeler ise su kaynaklarını kurutuyor, toprağı çoraklaştırıyor. Buna izin veremeyiz” ifadelerini kullandı.
Köylüler Endişeli: “Çocuklarımıza Ne Bırakacağız?”
Etkinlikte söz alan köylüler ise projeye ilişkin kaygılarını dile getirdi. Geçimini zeytincilik ve hayvancılıkla sağlayan bir köylü, “Biz bu topraklarda büyüdük. Suyumuz, meramız, zeytinliğimiz olmadan yaşamamız mümkün değil. Bu proje yapılırsa hepsi zarar görecek. Çocuklarımıza nasıl bir doğa bırakacağız?” diye konuştu.
Şirket Yetkililerine Protesto
Etkinlik sırasında proje sahibi firmanın sunum yapmak istemesi gerginliğe neden oldu. Köy halkı ve katılımcılar, “Sizi başka yerlerde dinledik, artık dinlemek istemiyoruz” diyerek yetkililerin konuşmasını engelledi. Firma temsilcileri yoğun protestoların ardından sunum yapmadan toplantıyı terk etti.
“Süper İzin” Tartışması: “Halk İstemiyorsa Yapılamaz”
Kamuoyuna yansıyan “süper izin” iddiaları da toplantının gündemindeydi. Başkan Yetişkin bu iddialara sert tepki gösterdi: “İstedikleri kadar izin alsınlar, halk onay vermediği sürece bu proje burada uygulanamaz. Biz bu köyün de doğanın da arkasındayız.”
Gölcük halkı, erken aşamada haberdar oldukları bu projeye karşı zamanında harekete geçtikleri için umutlu. Katılımcıların ortak mesajı net: “Şimdi sesimizi duyurmazsak, yarın çok geç olabilir.”