Van Gölü'nün derinliklerinde yapılan araştırmalar, ilginç bulgulara sahne oldu. Su Altı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan ve ekibi, Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanlığı dalgıç ekibi, Türkiye Su Altı Sporları Federasyonu Van Temsilcisi ve Van Diving Dalış Okulu Eğitmeni Serkan Ok ile birlikte, Van Gölü'nde dalış yaptı.
BURÇ BENZERİ YAPILAR VE AMFORA PARÇALARI
Dalışlar, Akdamar Adası ve Altınsaç bölgelerinde yoğunlaştı. Adanın kıyısındaki 15 metre derinlikte, burç benzeri bir yapı ve duvar kalıntıları tespit edildi. Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanı Binbaşı Fırat Aslan'ın yaptığı dalış sırasında, duvar üzerinde antik amfora (testi) parçalarına da rastlandı. Ceylan ve ekibi, gölün buz tabakasının altını görüntüleyerek, bu keşfi kayda aldı. Tahsin Ceylan, Van Gölü'nün derinliklerindeki sırları araştırmaya devam ettiklerini ve bölgenin turizme kazandırılmasının amaçlandığını belirtti. Ceylan, "Zorlu kış koşullarında bile Van Gölü ayrı bir güzel. Yüzey suyu 4-7 derece arasında olan dalışlar, ilginç bulgular ortaya koydu. Daha önce de kale kalıntıları ve mikrobiyalitler tespit etmiştik" diye ekledi.
ANTİK YAPILAR VE GÖLÜN GEÇMİŞİ
Ceylan, Akdamar Adası kıyısında tespit ettikleri burç benzeri yapının geçmişte su üstünde olduğuna inandıklarını belirtti. Bu bulgu, Van Gölü'nün zaman içinde 15-20 metre yükseldiği izlenimini uyandırıyor. Ayrıca, duvar kalıntılarının üzerinde bulunan amfora parçaları, bölgedeki tarihî zenginliğin bir göstergesi olarak dikkati çekiyor. Dalışlarda, buz tutma oranının düşük olmasına rağmen, kıyısal alanda buz altından bazı görüntüler alınabildi. Ceylan, "Van Gölü'nün sırlarını aralamaya devam edeceğiz" dedi.