Göynüklü iş insanı Harun Yüksel, ilçenin kültürel tanıtımına katkı sağlamak amacıyla harekete geçerek Göynük Kültür Evi'ni ve Harun Yüksel Koleksiyonu'nu hayata geçirdi. İlçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra ilçe sakinleri ve esnafla yaptığı görüşmeler sonucunda bir müze ve kültür evine ihtiyaç olduğunu fark eden Yüksel, projesini tamamlayarak ziyaretçilerin beğenisine sundu.

Göynük Kültür Evi

OTANTİK ESERLERDEN ÖZEL KOLEKSİYONLARA

Göynük, Mudurnu, Seben, Kıbrıscık ve Yeniçağa gibi çevre ilçelerden geleneksel çeyizlik ürünler, dokuma parçaları, kadınların el işçiliğiyle hazırladığı örtüler ve otantik eşyalar toplayan Yüksel, kişisel koleksiyonundaki cep ve kol saatleri ile Avrupa porselenlerini de kültür evine dahil etti. Tüm bu eserler, Osmanlı döneminden kalma yaklaşık 200 yıllık bir binada sergileniyor. Antika meraklısı olduğunu belirten Yüksel, "Göynük'ün Osmanlı mimarisi ve eski gelenekleri yaşatan yapısıyla uyumlu bir kültür evi oluşturduk. Kadınlarımızın yaptığı çeyizlik ürünlerden eski kıyafetlere kadar birçok otantik parçayı burada sergiliyoruz" dedi.

Zembilli dizisinin yeni bölümünde Adem ve Fidan'ın evlenmesine onay geliyor! | Zembilli 12. bölüm Zembilli dizisinin yeni bölümünde Adem ve Fidan'ın evlenmesine onay geliyor! | Zembilli 12. bölüm

Göynük Kültür Evi2

MODA TASARIMINA İLHAM VEREN KÜLTÜREL MİRAS

Endüstriyel tasarımcı olan Yüksel, koleksiyonun kendisine moda tasarımı konusunda da ilham verdiğini ifade ederek şunları söyledi: "Kültür evini kurarken aslında bölgemizdeki geleneksel desenlerin günümüz modasında nasıl kullanılabileceğine dair fikirler de gelişti. Bu el işçiliği ürünlerini ticari olarak da değerlendirmek ve Türkiye’den dünyaya tanıtmak gibi bir hedefimiz var."

Herhangi bir maddi kazanç hedeflemediğini belirten Yüksel, Göynük Kültür Evi'nin ziyaretçilere ücretsiz olarak açık olduğunu vurguladı. Şehir dışından gelen ziyaretçilerin de büyük ilgi gösterdiği kültür evi, yöresel kıyafetlerden tarım ve orman aletlerine kadar geniş bir yelpazede sergi sunuyor. Kültür evini oluştururken tamamen kendi çabalarıyla eserleri topladığını belirten Yüksel, "Harun Yüksel Koleksiyonu'nda yaklaşık 400, Göynük Kültür Evi'nde ise 500 çeşit ürün bulunuyor. Bu koleksiyonu oluşturmak için Bolu'nun farklı ilçelerini de gezerek eserler topladık" dedi.

Göynük Kültür Evi4

200 YILLIK TARİHİ YAPIDA KÜLTÜREL YOLCULUK

Göynük Kültür Evi olarak kullanılan bina, Osmanlı döneminden kalma yaklaşık 200 yıllık bir yapı. 1970'li ve 1980'li yıllarda cezaevi olarak kullanılan bina, daha sonra konut olarak kullanılmış ve 10 yıl önce Yüksel tarafından satın alınarak restore edilmiş. Göynük’te kültürel mirası yaşatan bu girişim, hem yerel halk hem de turistler için önemli bir ziyaret noktası haline gelmiş durumda. Ziyaretçiler, tarihi ve kültürel dokuyu yakından deneyimleyerek geleneksel el sanatlarının yaşatılmasına katkıda bulunuyor.

Kaynak: AA