26 yıl önce başlanan birlik kurma yolunda; dil, din, etnik köken, yaş veya cinsiyet ayrımı gözetmeksizin herkesin sadece “insan” olduğu için değerli olduğuna inanarak; insanların fiziksel, sosyo-ekonomik, psiko-sosyal ihtiyaçlarını karşılamayı ve sivil toplum kuruluşları arasında iş birliğini sağlayarak bu dayanışmayı gün be gün arttırmayı kendine hedef belirlemiş bir platform Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güç Birliği… İzmir’de faaliyet gösteren 300’e yakın dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşu ‘Güç Birliği’ çatısı altında toplanmış... Biz de Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güç Birliği Başkanı Fatma Dayıoğlu ile platform üzerine konuştuk…

‘MUTLULUĞU TATMAK’

  • Bu kadar uzun soluklu ve çalışan platformun kuruluş hikayesinden ve kimliğinden bahseder misiniz?
1990 yılında Kutlu Aktaş İzmir’e vali olarak atandığı zaman, eşi Tülay Aktaş’ın ilk yaptığı iş sivil toplum kuruluşlarını ziyaret etmek ve onları bir araya getirip sosyal sorumluluk projelerine ve kadınlar arası iletişime daha bir bilinç, anlam ve değer katmak ve ortak projelerde birlikte hareket etmekti. Bir çok projede birlikte çalıştık. Maalesef Sn. Tülay Aktaş hanımefendi yakalandığı amansız hastalıktan dolayı aramızdan ayrıldı ve bizler İzmir’deki sivil toplum kuruluşları liderleri onun anısını yaşatmak ve yaptığımız çalışmaları daha da genişletip devam etmek üzere İzmir Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar ‘Güç Birliği’ adı altında 1996 yılında bir platform kurduk. fatma-dayioglu
  • Kendinizden biraz bahsedecek olursanız… Sizin için gönüllü çalışmalar neler ifade ediyor?
Sivil toplum hayatına girişim, 36 yıl önce kızımın ilkokulunda ‘okul aile birliği’ çalışmalarında sivil toplumun duayenlerinden Şenel Aksu ile yolculuğum başladı. 1985 yılında onun başkanlığında Türk Anneler Derneği İzmir Şubesi’ni kurduk. 10 yıl yönetim kurulu başkanlığı olmak üzere 17 yıl yönetim kurulunda görev aldım. İzmir’de kadın hakları üzerine ve kadınların güçlendirilmesine yönelik çalışmalar (köy çalışmaları, okuma yazma kursları, toplu nikah törenleri vb.), sosyal hizmet kurumlarına destek, çevre ile ilgili çalışmalar, afet sonrası çalışmalara destek, okullara laboratuvarlar, kütüphaneler ve ana sınıflarının kurulması, hastanelere destek (tüp bebek merkezinin oluşturulması vb.), çocuk ihmal ve istismarının önlenmesi konusunda destek çalışmaları (sokakta çalışan ve yaşayan çocuklar olgusunun ortaya çıkışıyla kurumlar arası işbirliğine destek vb.) ve çeşitli sosyal yardımlaşma faaliyetleri gibi çalışmaların gerçekleşmesinde aktif olarak rol aldım. Bu sırada İzmir’de birçok derneğin kurucu ve yönetim kurullarında görev aldım. Benim için gönüllü çalışmalar hayat felsefem oldu. En önemli ve en duygusal anlarını yaşadığım gönüllü çalışmalarımdan biri de 16 yıl AÇEV’in (Anne Çocuk Eğitim Vakfı) İzmir’deki yetişkin okur yazarlık projesindeki yüzlerce kadınlarımızla yaşadığım onların hayatlarındaki önemli değişiklikleri görmek ve onlarla birlikte o mutluluğu tatmaktı… Bu yüzden benim için sivil toplum çalışmalarında karşılık beklemeden güzel işlerle örnek olmak, yeni STK’larda çalışmaya başlayan insanlara ve gençlerimize gönüllülüğü aşılamak ve önemini vurgulamak çok ama çok önemli… Bu yüzden Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güç Birliği sözcülüğünü kabul ettim ve bu çalışmalarımı görev olarak kabul ediyorum. Sağlığım müsaade ettiği müddetçe görevime devam etmek istiyorum. Bu arada çok sevdiğim sanat çalışmalarıma da az da olsa zaman ayırmaya çalışıyorum.
  • Platformun amacı ve misyonu nedir?

Platformumuzun amacı, sivil toplumun gelişmesi, daha geniş kitlelere yayılması, kurum ve kuruluşlar arası bilgi ve deneyimin paylaşılması, İzmir’de çalışmakta olan gönüllü kuruluşların, iletişim ve dayanışma içinde olmaları, kendi yıllık aktivitelerinin yanında ortaklaşa belirtilen projelere el birliği ile projelerin hayata geçirilebilmesine destek vermektir. Eğitim, sağlık, kadın, çocuk, gençlik, yaşlı, engelli, hak temelli çalışan dernek, vakıf ve kuruluşlardan oluşan 300’ü geçen STK’lar Güç Birliği çatısı altında bulunmaktadır… İlk sözcümüz, Sn. Neşecan Hürtürk 15 yıl bu görevi büyük özveri ile sürdürmüştür, bu görevi 2011 yılında Sn. Şenel Anadol devralmış değerli çalışmalarının ardından 2015 Aralık ayından itibaren  Sözcülük görevini yürütmekteyim. Bunun dışında ‘Birlikten kuvvet doğar’ bizlerin hep söylediği ve misyon belirlediği bir cümle.

‘HER ŞEYDEN ÖNCE İNSAN…’

  • Peki, kurulduktan sonra böylesine eski ve büyük bir platformun ilerleyiş süreci nasıl oldu?
Dil, din, etnik köken, yaş veya cinsiyet ayrımı gözetmeksizin herkesin sadece “insan” olduğu için değerli olduğuna inanarak, insanların fiziksel, sosyo-ekonomik, psiko- sosyal ihtiyaçlarını karşılamayı ve sivil toplum kuruluşları arasında iş birliğini sağlayarak bu dayanışmayı her geçen gün arttırmayı hedefliyoruz. Birlikten kuvvet doğar ilkesini kendilerine gaye edinip, inançla çalışan platformumuz, projelerimizi konuşmak, güncel konulardaki konuşmacılarımız ile her ay gerçekleştirdiğimiz aylık toplantılarımızda bir araya geliyoruz… Ayrıca her yıl düzenlediğimiz, 2020 Eylül ayında 24 üncüsünü gerçekleştireceğimiz, “Tülay Aktaş Karşılıksız Hizmet Törenimiz” kapsamında projelerini sunan kuruluşlarımız arasından seçici kurulumuz tarafından demokratik koşullarla belirlenen projelere ödül vermekteyiz. Ayni törenimizde, İzmir’in gönüllülerine ve İl Dernekler Müdürlüğümüzün ‘Ömür Boyu Gönüllülük Ödülleri’ verilmektedir.
  • Ne gibi projeler veya etkinlikler gerçekleştirdiniz? Biraz bunlardan bahsedelim…
Ortak bir sürü proje var şöyle kısaca anlatmak gerekirse eğer; Barbaros Çocuk köyü projesi 1996’da yapılan ilk projeydi. Her yıl gerçekleştirdiğimiz 1997’den bu yana yani en son 2019 yılında gerçekleşen Karşılıksız hizmet törenlerimiz oluyor. Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Radyasyon Onkoloji Servisi’ne destekte bulunuyoruz, 1998’den bu yana. Ayrıca Emniyet Teşkilatının ‘Uyuşturucu ile Mücadele’ projesine destek verdik yani 1999-2000. ‘Haydi Kızlar Okula’ kampanyasına destek verdik yaklaşık 10 yıl boyunca anımsadığım kadarıyla 2005-2015 arası. 2016 senesinde Barış Çocuk Senfoni Orkestrası Derneği’ne müzik aleti desteğinde bulunduk. Dünya Gönüllüler Günü nedeni ile İzmir Sivil Toplum ağı, Yaşar Üniversitesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile” İzmir’de iyilik var” projesine katkı sunduk. İlknur Kalıpçı; Kuruluş ve Kurtuluşta rol almış önde öncü ve Önder kadınlarımız konulu defile konferans ve sergi düzenledik…  Sasalı Sosyal Dayanışma ve Geliştirme Derneği'nin Sasalı İlkokulu’nda Mandolin Orkestrası kurulmasına destek verdik. Son yıllarda en keyifli projelerden biriydi. İzmir Sivil Toplum Ağı ve Konak Belediyesi işbirliği İle "Bu sene hediyen iyilik olsun" projesine destek verdik. Daha pek çok ortak projeye dahil olduk…
  • Son olarak gelecekte planlanan projeler ve fikirlerden bahsedebilir misiniz?
Bazı Ortak projelerimiz her yıl tekrarlanıyor. Bunlara ilave olarak, okul öncesi çocuklarımıza yönelik doğa sevgisi ve ormanlarımız İle ilgili bir çalışmayı kamu ve STK işbirliği içinde gerçekleştirmek istiyoruz. Yaşlılarımıza yönelik düşündüğümüz bir çalışmamızı yine kamu- STK işbirliği içinde gerçekleştirmek. Tabi bazı güncel olaylar çalışmalarımızın yönünü değiştirebiliyor… Ortak projelerimizdeki amacımız, insana hizmette emeğin sevgiyle desteklenmesini ve emeğe değer kazandırılmasını sağlamaktır. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber