İzmir'in kalbi Konak'ta kentsel dönüşümün önünü açacak yeni imar devrimi itirazlara takıldı. Gültepe ve çevresinde toplam 300 hektarlık alanda 13 mahalleyi kapsayan yeni imar planlarına askı süresinde yöre halkından itirazlar geldi. Konak Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde ayrı ayrı askıya çıkan Gültepe Bölgesi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu ve 1/5000 ölçekli imar planlarına gelen itirazların ardından gözler yerel idareye çevrildi.

2021’DEN ÖNCE

Önümüzdeki aya kadar görüşülecek itirazlar karara bağlanacak ve süreç belediye meclis kararlarına göre işleyecek. Planlarda itirazlar doğrultusunda revizyona gidildiği takdirde, düzenleme 2021 yılından önce yürürlüğe girecek ve bölgede kentsel yenilemenin önünü açacak. Ancak Gültepe ve çevresinde dönüşümün önünü açacak söz konusu planlar yargıya taşındığı takdirde düzenlemenin tam anlamı ile hayata geçmesi önümüzdeki yıla sarkacak. Yaklaşık iki yıldır hazırlıkları süren ve Çınartepe, Atamer, Millet, Murat, Trakya, Anadolu, Saygı, Mehmet Akif, Ulubatlı, Yirmialtı Ağustos, Yavuz Selim, Zeybek, Huzur ve Cengiz Topel Mahalleri'ni kapsayan yeni imar planlarına bölge halkından yüzlerce vatandaş çeşitli gerekçelerle itiraz etti. Yeni planlar başta bölgedeki sosyal donatı alanları ile yeşil alan miktarının azlığı, ulaşım çözümlerinin yetersiz kalması, yeterli otopark alanı ile imar yolları ayrılmaması, hak sahiplerine sunulan 4 katlık yapılaşma hakkı ile getirilen ilave yoğunluk artışı gibi gerekçelerle ilçe sakinlerinden kabul görmedi.

‘YARGIYI DÜŞÜNÜYORUZ’

Bölgede yaşayan hak sahipleri adına Ege Telgraf'a açıklamada bulunan Ali Yılmaz, imar düzenlemesine dair itirazları kabul görmediği takdirde yargıya gideceklerini belirterek, "Bu alanda planlara itiraz eden bine yakın vatandaşımız var. Herkes bireysel olarak itirazlarını sundu. İtirazların yoğunluğu planların iptal edilerek yeni baştan ele alınması yönünde. Sunulan planlarda hak sahiplerine farklı miktarlarda kat yüksekliği verilmiş. Ancak biz her yerde bunun on kat olarak uygulanmasını istiyoruz. Ayrıca bölge halkı olarak bütüncül bir plan düzenlemesi istiyoruz. Burada kapsama alınan 13 mahalle ancak biz bir uçta Buca, diğer uçta da Bornova olmak üzere tüm mahallelerin plan sınırına katılmasını istiyoruz. Plana ilave edilmesi gereken en az 13-14 ayrı mahalle daha var. Çünkü birçok ana arter ve ulaşım ile altyapı sıkıntısı yaşanan alan bu planda yer almıyor. Bu plan tek başına bizim sorunlarımızı çözmeye yetmeyecektir. Aslında Yeşildere yolundan Altındağ sınırına kadar ele alınması şart olan çok büyük bir planlama alanı mevcut. Alanda detaylı incelemeler yapılarak, halkın katılımı ile yeni bir plan oluşturulmalı. Sadece binalar dönüşsün istemiyoruz, semtin tüm altyapısı ve ihtiyaçları da göz önünde bulundurulsun. İtirazlarımız kabul edilmediği takdirde mahkemeye gitmeyi düşünüyoruz" dedi. Erman Şentürk / Özel Haber