Güney Kore, Çinli DeepSeek yapay zeka uygulamasına dair güvenlik endişeleri nedeniyle, uygulamanın ihtiyatlı bir şekilde kullanılmasını önerdi. Bu açıklama, Güney Kore Kişisel Bilgileri Koruma Komisyonu (PIPC) tarafından yapıldı.

Mobil oyunlarda performansı artıracak! ARM’den ASR teknolojisi Mobil oyunlarda performansı artıracak! ARM’den ASR teknolojisi

BAKANLIKLAR VE KAMU KURUMLARI DEEPSEEK'E ERİŞİMİ ENGELLEDİ

Ülkedeki birçok bakanlık, kurum içi cihazlarda DeepSeek'in kullanılmasını yasakladı. Özellikle Güney Kore Çevre Bakanlığı, uygulamaya erişimi engellerken, PIPC de DeepSeek'in kişisel veri toplama politikalarını incelemek amacıyla şirketin Çin merkezine resmi bir soruşturma talebi gönderildi.

DeepSeek'e yönelik güvenlik endişeleri, yalnızca Güney Kore ile sınırlı kalmadı. ABD, DeepSeek'in hassas verileri paylaşması iddiaları üzerine, kamuya ait cihazlarda kullanımının yasaklanması amacıyla yasa tasarısı hazırladı. Hollanda da benzer bir şekilde, kamu kurumlarında DeepSeek kullanımını yasaklamıştı. Avustralya da hükümete ait cihazlarda uygulamanın kullanımını yasakladı.

DEEPSEEK'İN YÜKSELEN POPÜLARİTESİ VE GÜVENLİK SORUNLARI

DeepSeek, düşük maliyetle ve az sayıda çip kullanarak geliştirdiği yapay zeka modeli DeepSeek-R1 ile büyük bir dikkat çekti. Yalnızca 20 Ocak'ta piyasaya sürülen model, hızla popülerleşerek, ChatGPT'yi geçip en fazla indirilen yapay zeka uygulaması oldu. Ancak bu popülerlik, uygulamanın güvenlik endişelerini de beraberinde getirdi. DeepSeek’in internet sitesinde yer alan bazı kodlar, verilerin Çinli telekom şirketine iletilebileceğini ortaya koymuştu.

Kaynak: AA