MEMDUH GÜNEY-EGE TELGRAF-Konak’ın kadim yerleşim yerlerinden, tarihi dokusuyla bilinen Güney Mahallesi’nde belediye tarafından hazırlanan parselasyon planı mahalle sakinleri ve belediye arasında gerilimi tırmandırıyor. Güney Mahallesi Kentsel Dönüşüm Derneği Başkan Yardımcısı Ali Ekrem Pars, Konak Belediyesi’nin dayattığı imar planlarına karşı mücadelenin detaylarını kamuoyuyla paylaşarak, sürecin hukuki boyutuna dair açıklamalarda bulundu.

“MAHKEME YOLU AÇILDI”

Pars, belediyenin ilk tebligatının 17 Aralık 2024’te kendilerine ulaştığını ve projeye itiraz etmek için bir aylık yasal süre tanındığını belirtti. Mahallelilerin toplu halde hazırladığı itiraz dilekçesi, 17 Ocak 2025’te resmi olarak belediyeye iletildi. Bu itirazın en kritik sonucu, tapuların "hisseli tapu" statüsüne geçişinin engellenmesi ve mahkeme yolunun açılması oldu. Ancak süreç burada tıkandı. Belediye, 17 Ocak – 17 Şubat 2025 arasında itirazlara yanıt verme yükümlülüğünü yerine getirmedi.

Ali Ekrem Pars

“PROJE ASKIYA ALINMADI”

"Tebligat gelmeyince sanki proje rafa kalkmış gibi bir algı oluştu” diyen Pars, “Oysa durum tam tersi. Proje askıya alınmadı; bizim 17 Nisan 2024’e kadar dava açmamız gerekiyor. Aksi takdirde, hisseli tapularla mülkiyet haklarımız zayıflayacak ve müteahhitlerin insafına kalacağız" ifadelerini kullandı.

“RANT HALİNE DÖNÜŞECEK”

Hisseli tapu sisteminin, mülk sahiplerini zorla ortaklık veya satışa mecbur bırakabileceğini vurgulayan Pars, "Güney Mahallesi, rant odaklı projeler için adeta bir açık pazara dönüşecek” dedi.

Kiraz'da elektrikler ne zaman gelecek? Gediz Elektrik saat verdi! | 28 Nisan Kiraz elektrik kesintisi Kiraz'da elektrikler ne zaman gelecek? Gediz Elektrik saat verdi! | 28 Nisan Kiraz elektrik kesintisi

222222222222222222222

“SAMİMİ BULMADIK”

Pars, avukatlarla yapılan görüşmeler sonrasında 50’yi aşkın mahalle sakininin de onayıyla mahkeme sürecini başlattıklarını söyledi. “Konak Belediyesi’nin hiçbir tepkisini samimi bulmadık” diyen Pars, “Bu sebepten dolayı kendi hakkımızı savunmak için mahkeme yoluna gidiyoruz. Sağımızda solumuzda gökdelenler var. Bizim projeye üç emsalle birlikte 7 kat verildi. Rayiç bedellerimiz son beş yılda sadece iki kat arttı. Güney Mahallesi’nde rayiç bedelleri 3 ila 6 bin arasında değişiyor. Biz bu rakamı da olumlu bulmuyoruz. Emlak endeksinin yıllara göre değişimine baktığımızda fiyatların yanına bir sıfır eklendiğini görüyoruz. Güney Mahallesi gibi bir bölgenin bu rakamlarda kalmış olması şaşırtıcı. Biz kendi kültürümüze göre yerinde dönüşüm istiyoruz. Mahallenin dokusunun kaybolmamasını mahalle sakininin hakkını almasını istiyoruz” dedi.

Muhabir: Memduh Güney