Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Faizler inecek” sözlerinin etkisiyle bir anda 8,50 TL’den 8,80 TL seviyesine tırmanan dolar üç kritik tarihe kilitlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden 14 Haziran’da Belçika’nın başşehri Brüksel’de NATO Zirvesi’nde bir araya gelecek. Görüşmeden çıkacak kararlar TL’nin seyrinde belirleyici olacak. Ayrıca 16 Haziran Çarşamba günü Amerikan Merkez Bankası (FED) kararı ve 17 Haziran Perşembe günü Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplanacak.

 'BİDEN VAZGEÇEMEZ'

Biden, Erdoğan görüşmesi ve para piyasalarını yorumlayan Ekonomist Murat Kartalkaya, “ Oradan Türkiye aleyhine bir şey çıkacağını düşünmüyorum. Global bir gerçek var. ABD bile olsan, şu anki ekonomide ufacık ülkeden vazgeçme lüksü yok. Türkiye gibi bir devden vazgeçemezler. ABD’nin dış politikası  İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Rusya üzerine kuruldu. Ruslardan zarar gelmeze ikna edemeyiz. ABD yaptırımlarının ötesi bize doları kapatması demek. Bu olamaz. İnanmıyorum pek. Önemli bir ticaret hacmimiz var. Kimse ayağımıza sıkmaz, ama bizi zorlayacaktır. Piyasada buradan bir şey beklemiyor dolar uçacak dendi iniş olacak demiştim olay kapandı sayılır. Çünkü dolar zaten bugün 8.58 seviyesine indi” dedi.

'FAİZ ARTIRMAYACAKLAR'

TCMB hâlihazırda yüzde 19 seviyesinde olan haftalık repo faizi (politika faizi) hakkında haziran ayının ortalarında karar verecek. Bu anlamda faizin sabit tutulacağını öngören Kartalkaya, “ Başka bir şey yapamazlar. Cumhurbaşkanı müdahale edicem dedi ve dolar bir saatte arttı. Piyasa uyardı. Ertesi gün MB başkanı açıklama yaptı. Faiz artışı ya da düşürmesi imkansız. Ilıman bir şey koyacaktır. Enflasyonu tutacağız diyecektir” dedi.

'YABANCI YATIRIMCI'

Bitmeyen sorun enflasyonun tüm dünyada yaz boyu artacağını ama asıl etkilerin 2022 senesinin ilk çeyreğinde hissedileceğini aktaran Kartalkaya, “Enflasyon artmaya devam edecek.  Dünya da da enflasyon başlıyor. ABD de şimdilik tepki göstermiyor. Zamanla enflasyon dünyanın başını yakacak. Tüketim arttıkça maliyetler çok arttı. Plastik yüzde 900 artmış sekiz ay içinde hem de. Ya buralarda kalır ya da çok az artar. 2022 de faiz artışından sonra enflasyonu yaşarız. Maddelerin ülkeye gelmesi bir süreç. Plastik arttı diye ertesi gün zamlı almıyorsunuz.. 2022 ‘ye enflasyonu biraz daha azaltmak için global ölçekte bir çözüm gerekebilir. Türkiye çok ucuz. Gayrimenkul, hisse şirketlerimiz ucuz ve yüksek faizimiz var. Bir Avrupalı rüyasında görse hayra yormaz. Güven geldiği anda Dünya enflasyonla uğraşırken, bundan faydalanıp, yeni bir güven ortamıyla birlikte yabancı yatırımcı gelebilir. Ekonomi kendini toparlar çünkü para girişi mümkün olur” dedi.

'SATILMADAN ÇÖZEBİLİRİZ'

Enflasyon sorunuyla dünya uğraşırken, Türkiye’nin karlı çıkabileceğini söyleyen Kartalkaya, “Şirketler yabancılara satılacak. Dünya enflasyonla uğraşırken biz düşürebiliriz. Dünyada korkunç para var ve bize gelmiyor. Gelirse dolar düşer. Maliyet düşerse enflasyon düşer. Enflasyon düşerse göreceli karlı çıkabiliriz. Dolarda artış beklentisi var. Olabilir ama bunun sebebi ABD'de faiz artışı değil. Siyasi adımlarımız olabilir. Yahut bizim şirketlerimizin, bankalarımızın 200 milyar dolar kadar borcu var. Yöneticiler ve profesyoneller elbet önlem almıştır. Fakat böyle kötü giderse sonbaharla beraber mevzuatlar azalacak. Dolar almak zorunda kalabilirler o zaman dolar hızlı bir hareket yapabilir. Sonbaharda hareketlilik olur. Güven ortamı sağlanırsa yabancı yatırımcı ile birlikte ülkeye para girecek ve enflasyon düşecektir” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber