Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayına ilişkin tüketici güven endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, endeks Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında azaldı. Haziran’da 81,7 olan endeks, Temmuz’da ise yüzde 79,5’e geriledi.

‘GELECEK KAYGISI’

Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi Haziran’da 61 iken, Temmuz ayında azalarak 57,9 oldu. Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi Haziran ayında 82,9 iken, Temmuz’da 79,8 değerini aldı. Gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi Haziran’da 86 iken, Temmuz ayında yüzde 3,3 oranında azalarak 83,2 oldu. Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ise Haziran’da 96,9 iken, Temmuz’da yüzde 0,1 oranında artarak 97 oldu.

‘TÜKETİCİ ALEYHİNE’

Tüketici güven endeksinin gerilemesinde pek çok etken olduğunu ve bu gerilmenin devam edeceğini öngördüğünü aktaran Tüketici Hakları Federasyonu İzmir Şube Başkanı Cevdet Uçan, “Tüketicilerin anladığı veya tüketicilerin bildiği anlamda tüketici aleyhine gelişen bir durum oldu güven endeksi. TÜİK özel zamanlarda yılbaşı, temmuz ayı geldiğinde tüketicilerin veya çalışanların ücret durumlarının görüşüldüğü aylarda bu rakamları açıklıyor. Tüketici endeksi tüketici aleyhine gelişiyor. Piyasada girdiler bir hayli artmasına rağmen zam üzerine zam yapıldığı ortada” dedi.

 ‘HATALI POLİTİKA’

Güven endeksinin Türkiye’de düşmesine gerekçe olan ana nedeninin güveni zedeleyen politikalar olduğunu aktaran Uçan, “Gerçek verilerin ortaya konmaması sonucunda bir düşmenin olduğu aşikar. Vatandaşta rakamlara güvensizlik hat safhada. Endeksin düşme faktörlerinin bazıları ise, sabit fiyat düşük gramaj oyunları. Tüketicinin artık gördüğü bazı güveni zedeleyen piyasa oyunları oldu. Aynı zamanda tüketici güveni olmadığı durumlarda TÜİK'in duyurmuş olduğu rakamların gerçek rakamlar olmadığı görüldü. Enflasyonun hissedildiği ve gördüğü veriler arasında bir fark bariz. Bunu tüketici görüyor. Markette, pazarda anlıyor vatandaş. Artık eskisi gibi değil, markete gidince aldığı bir ürünün tarihine bakmayı biliyor, üzerinde gramaja bakıyor, marketle diğer marketi karşılaştırıyor. Daha bilinçli bir konumda ve farkında tüketici. Bu güvenin sağlanması ekonomi çarkları için çok büyük önem arz ediyor. Güven yeniden sağlanmalı. Bu anlamda daha açık ve şeffaf olunmalı” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber