İzmir’de 30 Ekim’de gerçekleşen depremin ardından yıkım çalışmalarına başlanılan Bornova Öğretmenevi’nin ardından bir yıkım kararının da Konak Öğretmenevi için alındığını iddia eden Anadolu Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Sendikası İzmir Şube Başkanı Adnan Sarısayın, “Kentin içinde eğitimcilerin barınacağı ve güvenli konaklama sağlayacağı bir yer kalmayacak” dedi.

‘BÜYÜK EKSİKLİKTİR’

1989 yılında sosyal tesis olarak açılan ve 1997 yılından itibaren ‘Öğretmen Evi’ olarak kullanılan Konak Öğretmenevi daha önce Türkiye de ilk öğretmenevlerinin kurucusu olan Hasan Sağlam’ın ismiyle anılıyordu. Binanın yıkımının gerçekleşeceğini ve daha sonra da yeni bir binanın yapımına başlanılacağının öğrenildiğini ifade eden Başkan Sarısayın, “Konak Öğretmenevi, sadece 50 bin eğitim çalışanının yer aldığı İzmir’e değil, tüm bölgeye hizmet veren bir kurumdu. Biz yıllardır eğitimcilere hizmet veren bu kurumun depremin de etkisiyle hasar görmesi nedeniyle yıkımına karar verildiğini öğrendik. Bunu dışında Bayraklı’daki Bornova Öğretmenevimiz’in de geçtiğimiz süreçte yıkımına karar verildiğini biliyoruz. Hal böyle olunca kent merkezinde İzmir’e yeni atanan öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının ilk etapta barınma ihtiyaçlarını karşıladığı, çevre illerden hastasını getirdiği zaman imkanlardan yararlanabildiği bir konaklama yeri kalmamış oluyor. Ayrıca öğretmenevleri sadece barınma ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra; toplantıların yapıldığı, öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının dinlenme, yeme, içme gibi birtakım sosyal aktivite gereksinimlerinin karşılandığı kuruluşlar. Bu açıdan İzmir gibi Türkiye’nin üçüncü büyük kentinde öğretmenevlerinin bir süre dahi olsa olmamasını büyük bir eksiklik olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘GEÇİCİ YER’ TALEBİ

“Biz bir an önce bu kuruluşların kentimize kazandırılmasını arzu ediyoruz” diyerek açıklamalarını sürdüren Başkan Sarısayın, “Biz bu kuruluşların bir an önce yapılmasını ve eğitimcinin güvenle konaklayacağı yeni bir alanın hizmete açılmasını istiyoruz. Tabi hizmete açılırken de öğretmen evlerinin ekonomik olarak da eğitim çalışanları için avantajlı yerler haline getirilmesini istiyoruz. Genelde bu tip kurumların dışarıdaki kurumlardan farkı olmadığını görüyoruz. Ekonomik olarak da öğretmeneler için avantajlı kurumlar haline getirilmesini arzu ediyoruz. Yeniden hizmete kazandırıldığında ekonomik olarak da birtakım işler gözetilmeli. Ayrıca bu binalar şimdi yıkılıyor, yenilerinin de yapılacağını biliyoruz. Bu süreci geçirmek için de ek olarak geçici bir yer ayarlanmalı düşüncesindeyim. Çünkü atamalar yapıldığında öğretmenlerin güvenle kalacağı ve ufak çaplı olarak toplantılar yapılması için de geçici bir yer istiyoruz” diye konuştu. Yağmur Gülü / Özel Haber