Çin'in Wuhan Kenti'nde ilk defa görüldükten sonra hızla yayılan koronavirüs, gezegenimizi tamamen sarmış durumda! Dünyanın çeşitli noktalarında vakalar ne durumda, kaç kişi öldü? Alınan yeni önemler ile gelinen son durum ne? İşte detaylar! İspanya'da koronavirüs salgınında ölü ve vaka sayılarındaki hızlı artış sürüyor İspanya'da, son 24 saatte yeni tip koronavirüs nedeniyle 394 kişi hayatını kaybetti, toplam can kaybı 1720'ye yükseldi. İspanya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı, düne göre 394'lük artışla 1720'ye, vaka sayısı ise 3 bin 646'lık artışla 28 bin 572'ye yükseldi. Sağlık Bakanlığı, Kovid-19 ile ilgili bilgileri güncelledi. Bakanlık, Kovid-19 teşhisi konulan hastalarda ölüm sayısını 1720, vaka sayısını ise 28 bin 572 olarak verdi. İspanya'da koronavirüs teşhisi konulan hastalarda 24 saat önce 1326 ölü, 24 bin 926 vaka açıklanmıştı. Bu arada salgın ülkede en çok Madrid, Bask ve Katalonya özerk yönetimlerini etkilemeye devam ediyor. Başkent Madrid'de ölü sayısı düne nazaran 200'den fazla artışla 1021'e, vaka sayısı ise yaklaşık 2 bin artışla 10 bine çıktı. Kentte 40'tan fazla otel, toplamda 9 bin yataklı hastanelere dönüştürülürken, ihtiyaç duyulması halinde diğer otellerin de hastaneye dönüştürüleceği bilgisi verildi. Ancak Kovid-19 bulaşan hastalarla ilgilenen sağlık personelinde de virüs görülmeye başlaması endişe yarattı. Sağlık koruma malzemeleri eksikliğinden yakınan Madrid özerk yönetimi yetkilileri, mevcut durumda aralarında doktorların da olduğu 200'den fazla sağlık personeline koronavirüs bulaştığını belirtti. Koronavirüs teşhisi konulan hastalarda ölü sayısının en fazla olduğu diğer özerk yönetimler, şu şekilde sıralanıyor: "Katalonya (191), Castilla y La Mancha (112), Bask (97), Castilla y Leon (74), Valensiya (69) ve Endülüs (47)." dunyanin-koronavirus-ile-savasi

dunyanin-koronavirus-ile-savasi

"En kötüsü önümüzdeki günlerde gelecek"

Diğer yandan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, dün akşam televizyonda halka yaptığı konuşmada, bir kaç gün önce de vurguladığı "Gelecek günler çok zor olacak." sözünü yineledi. "En kötüsü önümüzdeki günlerde gelecek ve kapasitemizin limitlerini zorlayacak." diyen Sanchez, "Çok kritik bir andayız. Kendimizi psikolojik olarak hazırlamalıyız. Gelecek haftanın sonuna çok güçlü bir şekilde ulaşmak zorundayız, risk her yerde." ifadelerini kullandı. Ayrıca Kovid-19'dan dolayı 14 Mart akşamı, ülke genelinde 15 gün olağanüstü hal ilan eden hükümet, şimdiden bunu 15 gün daha uzatacağını duyurdu. Başbakan Sanchez, olağanüstü halin uzatılacağına ilişkin aldıkları kararı video konferans yöntemiyle ülkedeki 17 özerk yönetimin başkanıyla da paylaştı. İlk olarak Bakanlar Kurulundan çıkması yeterli olan olağanüstü hal kararı, uzatıldığı takdirde meclis oylaması yapılacak.  

Dünya genelinde Kovid-19 bulaşan kişi sayısı 308 bin 500'ü geçti

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve birçok ülkeye yayılan Kovid-19'un dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 308 bin 500'ü geçti. Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve birçok ülkeye yayılan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 308 bin 500'ü aştı. Kovid-19 görülen ülkelerdeki yeni vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesi, dünya genelinde yeni tip koronavirüs vaka sayısını 308 bin 547 olarak bildirdi.

Avrupa ülkeleri koronavirüs salgınına karşı tedbirlerini artırıyor

Avrupa'yı etkileyen yeni tip koronavirüs vakalarının sayısı her geçen gün yükselmeye, salgının daha fazla yayılmasını önlemek isteyen ülkeler de tedbirlerini artırmaya devam ediyor. Avrupa'yı etkileyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının sayısı her geçen gün yükselmeye, salgının daha fazla yayılmasını önlemek isteyen ülkeler de tedbirlerini artırmaya devam ediyor. Belçika’da vaka sayısı 586 artarak 3 bin 401’e ulaşırken, 8 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 75'e yükseldi. Son 24 saatte hastaneye başvuran kişi sayısı ise 335 oldu. Belçika Sağlık Bakanı Maggie de Block, Flaman bir gazeteye verdiği röportajda, Çin ve Güney Kore’deki durumlar göz önünde bulundurulduğunda, ülkesindeki durumun da yaklaşık 8 hafta daha süreceğini düşündüğünü belirtti. Adalet Bakanı Koen Geens ise Belçika’daki hapishanelere ziyaretlerin askıya alındığını duyurdu. Çok sayıda evsize ve başka ülkeye geçiş yapmak için parklarda kalan sığınmacılara ev sahipliği yapan başkent Brüksel, söz konusu kişileri zorla sokaklardan toplayarak bazı merkezlere dağıttı. Brüksel’de bir otelin de sokakta kalan 120 kişiye kapılarını açacağı bildirildi. Diğer taraftan Belçika, yurt dışında mahsur kalan yaklaşık 30 bin vatandaşını ülkeye geri getirmek için çalışmalar yürütüyor. Belçika Dışişleri Bakanı Philippe Goffin, İspanya, Senegal ve Fas’a tahliye uçaklarının gönderilmesi için yetkililerle irtibatın sürdüğünü açıkladı. Bu arada, 32 kişinin ölümüne ve 304 kişinin yaralanmasına yol açan 22 Mart Brüksel terör saldırılarının 4’üncü yılı dolayısıyla düzenlenmesi öngörülen tören yapılmadı.

Balkanlar'da yeni tedbirler alındı

Sırbistan'da koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 2'ye yükselirken, vaka sayısı 188'e ulaştı. Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Çin'den başkent Belgrad'a gelen sağlık uzmanları ve ekipmanlarını taşıyan uçağı Nikola Tesla Havalimanı'nda karşıladı. Bosna Hersek'te ise vaka sayısı 94'e yükselirken, ülkedeki iki entiteden biri olan Bosna Hersek Federasyonu'nda (FBiH) yerel saatle 18.00-05.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanması kararı alındı. Vaka sayısının 253'e yükseldiği Hırvatistan'da ise başkent Zagreb'de 5,3 büyüklüğünde meydana gelen deprem şehirde paniğe yol açtı. Uzmanlar, dışarıya çıkanlara bir buçuk metrelik mesafeyi korumaları çağrısında bulundu. Arnavutluk, bu gece yarısından itibaren Almanya, Avusturya, İsviçre ve Macaristan'la uçak seferlerini askıya alacağını açıklarken, ülkedeki vaka sayısı 89'a yükseldi. Kuzey Makedonya'da da bu geceden ititbaren yerel saatle 21.00-06.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Ülkedeki vaka sayısı 85 olarak açıklandı.

Avusturya’da vaka sayısı 3 bini aştı

Avusturya Sağlık Bakanlığı, vaka sayısının 3 bin 26’ya yükseldiğini, ölü sayısının da 9’a çıktığını bildirdi. Ülkenin Vorarlberg eyaletinde iki belde karantina altına alındı. Polonya Sağlık Bakanlığı, vaka sayısının 547’ye ulaştığını açıklarken, ülkede akıllı telefonlarda kullanılacak yeni bir uygulama oluşturuldu. Buna göre virüs nedeniyle karantinada olan ya da dışarıya çıkamayan yaşlılara yardım etmek isteyen gönüllüler bu uygulamaya kayıt olarak, bu kişilerin ihtiyaçlarını giderebilecek. Yaşlılar kendilerine en yakın gönüllüyü uygulama üzerinden görebilecek ve onlarla iletişime geçerek, yardım talebinde bulunabilecek. Çekya’da ise 124 yeni vaka ile vaka sayısı 1047’ye yükseldi. Ayrıca birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinde olduğu gibi Çin’den 100 tonun üzerinde maske, solunum cihazı ve virüs test kiti gibi çok sayıda tıbbi malzeme getirildi. Fransa'da da Kovid-19 salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı 562'ye, vaka sayısı ise 14 bin 459'a çıktı. Paris Emniyet Müdürlüğünce, başkentte serbest dolaşımı zorunlu haller dışında kısıtlayan uygulamaya riayet edilip edilmediği "dronelarla" kontrol ediliyor ve insanlara evlerine dönme uyarısı yapılıyor. Fransa'nın Alpes Maritimes bölgesinde yerel saatle 22.00 ila 05.00'te sokağa çıkma yasağı getirildi. Alpes Maritimes Valisi Bernard Gonzalez, yaptığı açıklamada, bazı vatandaşların serbest dolaşımın zorunlu haller dışında kısıtlanmasına rağmen hala dışarıda toplanmaya devam ettiğini, bu nedenle sokağa çıkma yasağı getirdiklerini söyledi. Almanya'da vaka sayısı 23 bini geçti! Almanya’daki sağlık makamlarının ilettiği ve Johns Hoppkins Üniversitesinin paylaştığı verilere göre, ülkede koronavirüs tespit edilen vaka sayısı 23 bin 42’ye, ölü sayı da 93’e yükseldi. Bulgaristan'da ise son 24 saatte 29 yeni vaka tespit edildi, toplam sayısı 171'e ulaştı. Cumhurbaşkanı Rumen Radev, ülkede 13 Mart'ta ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) yasasını veto etti. Radev, veto kararı gerekçelerinde, yönetime denetimsiz bir yetki verilmesi ve basın özgürlüğünün sınırlandırılması gibi sakıncalı durumları gösterdi. Bulgaristan Maliye Bakanı Vladislav Goranov da "Şu anda demokrasiden söz edilmenin sırası değil." dedi. Romanya'da da bu gece yerel saatle 22.00'den itibaren eczane, market ve veteriner hariç işletmelerin kapatılması kararı alındı. Ülke genelinde 3'ten fazla kişinin bir araya gelmesi de yasaklandı. Öte yandan virüs bulaşanların sayısı Slovenya'da 383, Slovakya'da 178, Macaristan'da da 131'e yükseldi.

Irak'ta Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 20'ye yükseldi

Sağlık ve Çevre Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 3 kişinin daha Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Böylece Irak genelinde Kovid-19 kaynaklı ölümlerin 20'ye çıktığı ifade edilen açıklamada, ülkede yeni tespit edilen 20 pozitif vakayla beraber toplam vaka sayısının da 233'e yükseldiği kaydedildi. Ülkede Kovid-19 nedeniyle sokağa çıkma yasağı sürerken, sağlık ve güvenlik birimleri dışındaki tüm kamu kurum ve kuruluşları da resmi tatil edilmişti. Irak’ta sokağa çıkma yasağı 1 hafta uzatıldı Irak hükümetine bağlı Koronavirüs Kriz Ağı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, söz konusu virüse karşı alınan önlemler çerçevesinde sokağa çıkma yasağının 29 Mart'a kadar uzatılması kararı alındı. Karara göre, uçuşlar da söz konusu tarihe kadar yapılmayacak. Ülkedeki resmi kurum ve kuruluşlarda ise tatil cumartesi gününe kadar sürecek. Irak'ta daha önce 22 Mart’a kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Güvenlik ve sağlık birimleri hariç resmi kurumlarda da tatil ilan edilmişti.

İsrail'de yeni tip koronavirüs vaka sayısı 945'e çıktı

İsrail Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'de 62 kişide daha yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edildiği, toplam vaka sayısının 945'e ulaştığı bildirildi. Açıklamada, hastalardan 20'sinin durumunun ağır olduğu, 37 kişinin ise iyileştiği aktarıldı. İsrail'de Kovid-19 önlemleri kapsamında tüm okullarda eğitime ara verilirken, kapalı ve açık alanlarda 10 kişiyi aşan katılımlı toplantı ve etkinlikler yasaklanmıştı Ayrıca, market, eczane, benzin istasyonları ve bankalar dışında birçok ticari işletmenin 15 Mart’tan itibaren kapatılmasına karar verilmişti. Tel Aviv yönetimi, virüs nedeniyle, İsrail'de ikamet edenler hariç tüm yabancıların ülkeye girişini de yasaklamıştı. Batı Kudüs'te 20 Mart'ta 88 yaşındaki bir kişinin hayatını kaybetmesiyle ülkede Kovid-19 nedeniyle ilk ölüm kaydedilmişti.

Eritre'de ilk koronavirüs vakası görüldü

Afrika ülkelerinden Eritre'de ilk yeni tip koronavirüs vakasının tespit edildiği bildirildi. Eritre Sağlık Bakanı Yemane Meskel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Norveç'ten Asmara Uluslararası Havalimanına gelen 39 yaşındaki bir Eritre vatandaşının yapılan koronavirüs testinin pozitif çıktığını duyurdu. Meskel, vatandaşının karantinaya alındığını ve tedavi gördüğünü kaydetti. Afrika kıtasında toplamda 900'den fazla koronavirüs vakası görülürken, bunlardan 25'i ölümle sonuçlandı. (AA)