Buğra TOKMAKOĞLU-EGE TELGRAF- Bayramın yaklaşmasıyla beraber sevdiklerine kavuşmak için günler sayan vatandaş, bu bekleyiş karşılığında tekrar hüsrana uğradı. İstanbul Otogarı'ndan İzmir'e yapılacak bir otobüs yolculuğu 13 Nisan Perşembe günü 350 TL tutarken, bayram haftasının başlayacağı 14 Nisan Cuma günü (bugün) için aynı firmanın bilet fiyatı 500 TL'ye çıktı. Aynı otobüs biletlerinde bir gün arayla yüzde 40'ın üstünde fiyat değişimleri yaşandı.  Ekonomik dalgalanmalar ulaşım sektörünü de yakından etkiledi. Ulaşım araçlarının koltukları boş kaldı. Bir turizm ve seyahat acentesi sahibi olan Ahmet Peköz, durgun seyahat ilişkilerine dair, “Bu bayramda da beklenildiği gibi bir yoğunluk yok. Ayın 14’ü e 15’i okulların tatil olmasından kaynaklı bir yoğunluk var fakat devamlılığı yok. İnsanların ekonomik sıkıntıları bizlere de yansıyor. İstedikleri yerlere gidip gelemiyorlar” dedi.

‘MALİYET ARTIYOR, GELİR KALEMLERİNDE ARTIŞ YOK’

Peköz, durumun hem esnaflar hem de müşteriler açısından sıkıntılı olduğunu belirtti. Bir esnaf olarak yaşadıklarını şu şekilde aktardı: “Geçen dönemlere kıyasla gidişat çok kötü. Geçen bayramlarda çok daha iyiydi durumlarımız. Yaklaşık olarak 6 aydır bu durumdayız. Sıkıntımız devam ediyor. Üniversitelerin online eğitime geçmesinin de işlerimize etkisi mevcut. Üniversitelerin tam anlamıyla açık olması hareketliliğimizi arttırıyor. Şu an katma değer vergisi (KDV), stopaj ödemelerimiz çok yüksek. Kiraların da yükselmesiyle iyice sıkıştık. Geçen sene 9 bin lira olan kiralarımız bu sene 20 bin liraya yükseldi. Mal sahiplerinin de bu sıkıntılarda etkileri mevcut. Maliyetler artıyor fakat gelir kalemlerimizde bir artış yok. Sigorta ödemeleri arttı, maaşlar arttı fakat gelirlerimiz sabit kalmaya devam ediyor. Yalnızca giderlerimiz artıyor. Bu konuda devletin vergilerde bir iyileştirme gerçekleştirmesi gerekiyor”

‘DÜZENLEME YAPILMASI GEREKLİ’

Peköz sektördeki rekabet piyasasının da sıkıntılı olduğunu aktardı. Sektörde adil bir dağılım olmadığını belirten Peköz, “Mazot masrafları, özel tüketim vergisi (ÖTV) gibi masrafların giderek artması ulaşım hareketliliğini de sınırlandırıyor. Mazot fiyatlarının düşürülmesi ve rekabet ortamının oluşması için adımlar atılması gerekiyor. Piyasada çok fazla firma mevcut, bu konuda düzenleme yapılması gerekli. Bu işi kurumsal olarak yapan insanların devamlılıklarını sağlamaları gerekiyor” ifadelerini kulandı.