2020’de çok sayıda mükellef e-Fatura ve e-Defter sistemine geçecek. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın uygulamalarında başlattığı bu dijital dönüşümün getirdiği yenilikler ve faydaları İzmir Ticaret Odası (İZTO) ile İzmir Vergi Dairesi ortaklığında düzenlenen ‘e-Dönüşüm Semineri’nde masaya yatırıldı. Ticaret Odası’nda düzenlenen seminere İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin ile İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in yanı sıra Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, Vergi Dairesi Müdürleri ile İZTO üyesi işletme sahipleri katıldı.

‘HIZ KAZANDIRACAĞIZ’

Toplantıda konuşan İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kurulduğu günden bu yana elektronik uygulamalar konusunda teknolojiyi yakından takip ettiğini vurgulayarak söz konusu uygulamalarla mükelleflerin kendi aralarındaki işleri elektronik ortama taşıdıklarını aktardı. İş dünyasının yaşadığı en önemli sorunların başında sahte evrakların geldiğini belirten Engin, “Sahte evrakla karşılaşılması durumunda zor bir süreç mükellefleri bekliyordu. E-arşiv fatura ile bu uygulamaların önüne geçmek ve ticari güvence sağlamak amacı taşıyoruz. Yine kağıt israfına engel olacak çevre kirliliğini azaltacağız. Yine bu sistemle zamandan tasarruf sağlayacağız çünkü mesai bittikten sonra dahi tüm beyanname ve bildirimleri alabileceğiz. Elbette bu, ticareti geleneksel yöntemlerle yapanlar için ilk başta zor gelebilir ancak günümüz teknoloji çağı. Yaşadığımız süreçte bizde adaptasyonun çok hızlı sağlandığına tanık olduk. Dolayısıyla artık yüzde 100 elektronik ortama geçmenin zamanı geldiğinin farkındayız” dedi.

‘İŞ DÜNYASINA FAYDALI’

Toplantıda konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ‘e-Devlet Kapısı’nda artık pek çok işlemin yapılabildiğini söyleyerek yaşanan dijital dönüşümün Vergi Daireleri’ni de dönüştürdüğünü söyledi. Vergi sisteminde yaşanan dijitalleşme ile iş dünyasının büyük fayda sağladığını aktaran Özgener, “Bu uygulamalar sayesinde tüm bu işlemler elektronik ortama taşınıyor. Böylece tüm muhasebe işlemleri hızlandığı gibi eski faturaların dijital ortamda saklanması ve istendiğinde rahatlıkla bulunabilmesi kolaylaşıyor. Günümüz için en önemli şeyin zaman olduğunu düşünürsek; e-Dönüşüm’ün sağlamış olduğu zamandan tasarruf, paha biçilemez. Vergide e-dönüşümün işletmelere sağladığı bu faydaların yanında, iş dünyası ile vergi teşkilatı arasındaki iş birliklerinin gelişimine de önemli katkılar sağladığını söyleyebiliriz. Bu işbirliğini daha fazla geliştirmeliyiz” diye konuştu.

‘ÜYELERE HİZMET’

Özgener Ticaret Odası’nın yazılım ve bilişim komite üyeleriyle birlikte, 2020’nin ilk 6 ayında hayata geçirecekleri programla üyelere uygun bir ücret karşılığında e-Fatura ve muhasebe hizmeti vereceklerini belirtti. Konuşmaların ardından Gelir Kanunları Usul Grup Müdürü Ümit Güner katılımcılara sistemin nasıl işlediğiyle ilgili bilgi verdi.