Nihat AK/EGE TELGRAF- İzmir’in önde gelen çarşılarında Ramazan Bayramı’nın yaklaştığı hissedilmeye başlandı. Tarihi Kemeraltı Çarşısı esnafı, eski bayram alışverişlerini mumla aradıklarını ifade ediyor. Eski bayramlarda satışlarının çok iyi olduğunu ancak bu bayramda bekledikleri hareketliliğin olmadığını belirten esnaf, piyasada genel olarak yaşanan durgunluğun fiyatlarındaki artıştan kaynaklanabileceğini vurguladı.

‘BÜTÇESİ YOK’

Alım gücü olmayan bir halkın esnafa ticari yansımasının yeterli olmadığını belirten Tarihi Kemeraltı Çarşısı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Semih Girgin, “Yurttaşlarımızın alım güçleri hala çok düşük bunu açık açık söyleyelim. Bir emekli maaşı 7 bin küsur lira. Vatandaşın cebinde gönlünce alış veriş yapacak parası yok. Üç beş tane alacağına bir iki tane alıyorlar. Kendileri açısından fedakarlık gösteriyorlar. Örf ve ananelerimizden kaynaklı çocuklarını sevindirmeye çalışıyorlar. Vatandaş ekonomik koşullarda temkinli davranıyor. Cebindeki parayı korumaya çalışıyor. Para harcamak için yurttaş seçim sonrasını görmek önünü görmek istiyor. Vatandaşlarda haklı kendi açısından. Bir dürüm olmuş 80-90 lira. İki üç kişi döner yiyor 500 lira ödüyor” dedi.

‘MUTLU ETMİYOR’

Başlayan bayram alışverişinin esnafı mutlu etmeye yetmediğini belirten Tarihi Çarşının Başkanı Girgin, “Dünyanın sayılı açık hava alış merkezimiz Kemeraltı’nı ziyaret etmeye iklim şartları çok müsait. Yurttaşlarımız bu güzel günlerde bayram öncesinde çarşımıza geliyor. Pandemi dönemde sıfırı görmüş hiç ciro yapamamış biz esnaflar için vatandaşın çarşıya inmesi önemli. Motivasyon kaynağımız moral kaynağımız oluyor. Ama esnafımızın kesesini mutlu edecek refahını yükseltecek borçlarını ödeyecek bir ticaret hacmi sağlanamıyor. Her kese ve her keseye hitap eden bir çarşımız var. Vatandaşı mutlu etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Küçük rakamlarda satış yapan esnafımızın satışlarına bir ilgi var. Şekerciye, çikolatacıya, kahveciye bir rağbet var” diye konuştu.

KÜÇÜK ESNAF TEHLİKEDE

Esnafın eski bayram alışverişi tadına varamadığını belirten İzmir Kuru Kahveciler Kuru Yemişçiler ve Baharatçılar Odası Başkanı İlyas Gönen, “Eski bayram alışverişlerinin tadı yok. Onlar babalarımızda dedelerimizde çocukluğumuzda kaldı. Hayat pahalılığı insanları yordu. Yormaya da devam ediyor. Depremden dolayı insanların bir dayanışma duygusu belirdi. Bayram alışverişlerini son günlere son saatlere bırakıyorlar. Son dakikalarına bırakanlar bile var. Küçük esnafımız artık büyük alışveriş merkezlerinden mal alır hale geldi. Şekercinin, çikolatacısının toptancısı küçük esnafa büyük alışveriş merkezinin perakende satış fiyatından mal satıyor. Böyle bir gücün karşısında esnafın ezilmesine karşın bir tedbir alınmaması çok enteresan. Marka şekerlemeciler büyük marketlerin karşısında esnafa adaletsizlik yapıyor. Ahi Evran geleneğiyle yetişmiş esnafımız maalesef yok olma tehlikesiyle karşı karşıya” şeklinde konuştu.

‘UCUZA YÖNELMEYİN’

Şeker ve kahvelerin Ramazan Bayramlarının olmaz ise olmazlarından olduğuna vurgu yapan Oda Başkanı Gönen, “Misafirlerin bayram da beşer dakika diye girdiği bayram ziyaretlerinin sohbet ve muhabbetini kolaylaştıran Türk kahvesidir. Kahve yeryüzünde birçok farklı varyetede yetişmekte. Bunların büyük kısmı doğal mutasyon yoluyla farklılaşmış, bir kısmı ise bulunduğu bölgede daha verimli sonuçlar elde edebilmesi için genetiği insan eli ile düzenlenmiştir. Dolayısıyla üretilen kahvenin meyve verimi fiyatı en fazla etkileyen faktörlerden biridir. Halkımız ucuz satılan kahvelere itibar etmesin. Hindistan Robustasına kapılmasınlar itibar etmesinler. Keyif vermeyen keyifsiz bir kahve. Brezilya’dan getirmiş olduğumuz kahveler vatandaşlarımızın damak tadına daha uygun. Kuru kahve ve kuru baharatta yurttaşlarımızdan bilinçli tüketici olmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.